Menu
 

Polijas Konstitucionāla tribunāla spriedums izsauc ES kārtējo krīzi

  • Autors:  LETA/Reuters

Polijas tiesas lēmums ar kuru apšaubīts Eiropas Savienības (ES) tiesību normu pārākums, izsaucis piektdien kārtējo bloka krīzi un vairojis runas par Polijas iespējamo izstāšanos no ES.

Politiķi visā Eiropā nosodījuši Polijas Konstitucionālā tribunāla spriedumu, ar kuru apdraudēta ES tiesiskā sistēma, un Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns pat brīdinājis, ka Varšava "spēlējas ar uguni".

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena paziņojusi, ka Polijas Konstitucionālā tribunāla ceturtdienas spriedums esot viņu "dziļi satraucis" un ka EK darīs visu, ko var, lai nodrošinātu ES tiesību normu prioritāti.

Tikmēr Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, atzinīgi novērtējot tiesas spriedumu, uzsvēris, ka Polijas nevēlas pamest ES, taču pret katru no dalībvalstīm ir jāizturas ar cieņu un kā pret līdztiesīgu partneri.

Starp Varšavu un Briseli jau ilgu laiku pastāv domstarpības jautājumos par demokrātijas standartiem un tiesu varas neatkarību.

Taču ceturtdienas spriedums, ar kuru atzīts, ka atsevišķi ES līguma panti "nav savienojami" ar Polijas konstitūciju, izsaucis tiešu Briseles un Varšavas konfrontāciju.

"Mums skaidri jāpasaka, ka šī Polijas valdība spēlējas ar uguni," pirms Luksemburgā paredzētās ES ārlietu ministru sēdes paziņojis namatēvs Aselborns.

"Eiropas tiesību prioritāte ir būtiska Eiropas integrācijai un kopdzīvei Eiropā. Ja šis princips tiek lauzts, Eiropa, kādu to pazīstam, kāda tā veidota ar Romas līgumu, pārstās pastāvēt," uzsvēris Aselborns.

Savukārt Francijas Eiropas lietu ministrs Klemāns Bons izteicies, ka Polijas Konstitucionālā tribunāla spriedums ir uzbrukums ES, kas var novest pie ekonomiskajām sankcijām pret Poliju.

"Tas ir visnopietnākais (..) "De facto" pastāv izstāšanās risks no Eiropas Savienības," norādījis Bons, piebilstot, ka viņš nevēlas Polijas aiziešanu no bloka.

Tajā pašā laikā Polijas valdība, kuru veido nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) uzsver, ka tā neplāno nekādu "Polexit", un poļu vidū atbalsts dalībai ES ir ļoti augsts.

"Mēs vēlamies savstarpējas cieņas kopienu, nevis vienlīdzīgo un vienlīdzīgāko apvienību. Šī ir mūsu kopiena, mūsu Savienība," feisbukā norādījis Moraveckis. "Tāda ir savienība, ko vēlamies, un tāda veida savienību mēs radīsim."

Fon der Leiena savā paziņojumā norādījusi, ka ES pilsoņiem un uzņēmumiem nepieciešama tiesiskā pārliecība un ka EK izmantos visas savas pilnvaras, ko tai piešķir ES līgums, lai nodrošinātu, ka ES tiesību normas pārākas pār nacionālo likumdošanu.

Leiena piebildusi, ka EK aši izanalizēs situāciju, lai lemtu par savu turpmāko rīcību.

Tikmēr Briseles amatpersonas izteikušās, ka Varšavai draud sodanaudas, kā arī tiesāšanās, kas var gan ievilkties mēnešiem, ja ne gadiem ilgi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.