Menu
 

Aptauja Ropažos. Vai jūs tecināt bērza sulu? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - Liene Ozola un arhīvs Foto - Liene Ozola un arhīvs

Bērza sulā ir daudz vitamīnu un minerālvielu. Izrādās, senāk jūrnieki to dzēruši, lai izvairītos no skorbuta – slimības, ko izraisa ilgstošs С vitamīna trūkums organismā. Bērza sulas sastāvu ietekmē vairāki faktori: vieta, kur koks aug, augsne, koka suga un laikapstākļi. Parasti bērza sulā ir maz cukura, bet daudz magnija un mangāna.

Konkrēta laika bērza sulas tecināšanai nav, tas vienmēr ir atkarīgs no laikapstākļiem. Parasti sula sāk tecēt tad, kad kūst sniegs un briest pumpuri, tātad – marta beigās, aprīlī. Vislabāk sulu tecināt no bērza, kura diametrs nav mazāks par 20 centimetriem, jo, urbjot mazākā bērzā, var kaitēt kokam.

Annija, tirdzniecības pārstāve

Nē, netecinu, jo man negaršo bērza sula. Uzturā nelietoju arī nekādus bērza sulas produktus.

Valdis, veikala darbinieks

Esmu pret bērza sulas tecināšanu, tāpat arī pret sulas iegūšanu no kļavām vai citiem kokiem. Lai koks paliek netraumēts, jo jebkurš urbums veido brūci kokā, bet es uzskatu, ka koki un daba ir jāsaudzē.

Lidija, pensionāre

Paši netecinām un veikalā arī nepērkam, jo mūsu ģimenē šī sula nav īpaši iecienīta.

Valentīna, pensionāre

Pirms pāris dienām sākām tecināt pirmās sulas. Znots vakar jau piecus litrus atnesa. Šogad sula ir ļoti salda, dzeram to ar lielu prieku. Ja nevarēsim izlietot visu svaigā veidā, noglabāšu to vēsā pagrabā vasarai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.