Menu
 

Tiesībsargs vēršas pie Kariņa ar lūgumu nodrošināt atbalsta personu cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Tiesībsargs ir vērsies pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) ar lūgumu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem steidzami ieviest atbalsta personas pakalpojumu, kas sniedz atbalstu lēmumu pieņemšanā, informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa.

Tiesībsargs nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam "Par atbalsta personas lēmumu pieņemšanā pakalpojuma ieviešanu", mudinot pēc iespējas ātrāk rast risinājumu. Kā skaidro tiesībsargs, šāds atbalsts lēmumu pieņemšanā ļauj cilvēkam pašam pieņemt sev nozīmīgus lēmumus, palīdz pilnveidot spējas pārstāvēt sevi un aizsargāt savas intereses, kā arī paplašina atbalstāmā cilvēka zināšanas un izpratni par savām tiesībām.

Tiesībsargs Juris Jansons skaidro, ka teju desmit gadus Latvijā tiek apzināta problēma, ka cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem dzīvo bez atbalsta personu sniegtā pakalpojuma, kas palīdzētu šiem cilvēkiem pilnvērtīgāk iekļauties sabiedrībā.

Par spīti nevalstiskās organizācijas pilotprojekta rezultātiem un sniegtajiem ierosinājumiem, šis jautājums iestrēgst atbildīgajās ministrijās un Ministru kabinetā, apgalvo tiesībsargs.

Tiesībsargs vēstulē norāda, ka 2022.gada aprīlī Ministru kabinetam tika iesniegts Labklājības ministrijas sagatavotais Konceptuālais ziņojums "Par atbalsta personas lēmumu pieņemšanā pakalpojuma ieviešanu". Konceptuālā ziņojuma projekts tika nodots saskaņošanā Finanšu ministrijai un Tieslietu ministrijai un saskaņošanas termiņš tika noteikts 2022.gada 28.jūnijs. Konceptuālais ziņojums joprojām atrodas saskaņošanas stadijā.

Tiesībsargs aicina Ministru prezidentu pievērst īpašu uzmanību, lai vairāk nenotiktu kavēšanās ar atbalsta personas pakalpojuma ieviešanu, kā arī atbalstīt konceptuālajā ziņojumā piedāvāto risinājuma ieviešanu pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā 2023.gadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.