Menu
 

Pirmajā VAD iesaukumā dienestu sāk 254 karavīri

  • Autors:  LETA
Foto - Zemessardze Foto - Zemessardze

Dienestu 1.jūlijā sāk valsts aizsardzības dienesta (VAD) pirmā iesaukuma karavīri - kopumā 254 Latvijas pilsoņi, no kuriem četri ir ārvalstīs dzīvojošie, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente Daniela Reihenbaha.

Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) pauž gandarījums par katru Latvijas pilsoni, kurš brīvprātīgi uzsāks dienestu VAD. Viņa atzīmē, ka turpmākie mēneši būs intensīvi, apgūstot zināšanas un iemaņas, kā apdraudējuma gadījumā aizsargāt sevi un savus līdzcilvēkus.

Aizsardzības ministre norāda, ka laikā, kad Eiropā, netālu no Latvijas robežām, plosās brutāls un necilvēcīgs karš, sabiedrības zināšanas par to, kā aizsargāt sevi un savu valsti, ir būtisks nosacījums kopējās aizsardzības stiprināšanai. Ukrainas pieredze liecina, ka savu valsti sekmīgi var aizstāvēt tikai tad, ja kopā ar bruņotajiem spēkiem cīnās valsts iedzīvotāji, kuriem ir izpratne un iemaņas par savu lomu valsts aizsardzībā.

VAD pirmā iesaukuma karavīri dienēs Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē Ādažu bāzē, kur tam ir piemērota infrastruktūra un sadzīves apstākļi. Pirmajās divās VAD nedēļās jaunajiem karavīriem plānots adaptācijas periods.

Tā laikā viņi iepazīsies ar NBS reglamentu, apgūs ierindas mācību, kā arī saņems individuālo ekipējumu un ieročus. Pēc adaptācijas perioda sāksies aktīvs militārās pamatapmācības kurss. Šīs apmācības būs saturiski identiskas tām, ko apgūst profesionālā dienesta karavīri, taču mācību periods būs īsāks, jo kolektīvās apmācības elementi tiks apgūti vēlāk jau vienību sastāvā.

Pirmajam VAD brīvprātīgi pieteicās 488 Latvijas pilsoņi, no kuriem pieteikšanās procesā 13 personas mainīja savu izvēli un nolēma pieteikties NBS profesionālā dienesta atlasei. No visiem saņemtajiem pieteikumiem daļa personu tika atzītas par dienestam nederīgām vecuma vai citu likumā noteikto iemeslu dēļ, daļa mainīja viedokli par dienēšanu personīgu iemeslu dēļ, bet vēl daļa tika atzītas par nederīgām dienestam pēc veselības pārbaudes veikšanas.

Aizsardzības ministrija līdz 15.jūlijam aicina Latvijas pilsoņus vecumā no 18 līdz 27 gadiem pieteikties brīvprātīgi VAD otrajam iesaukumam, kas dienestu uzsāks 2024.gada janvārī. Ja šajā termiņā 11 mēnešu ilgajam dienestam NBS brīvprātīgi nepieteiksies 120 Latvijas pilsoņi, iztrūkstošais skaits tiks iesaukts obligātā kārtā. Latvijas pilsoņus, kas tiks iesaukti VAD obligāti, noteiks 2023.gada 10.augustā atlasē pēc nejaušības principa.

VAD otrā iesaukuma 11 mēnešu ilgais dienests tiks organizēts trīs dienesta vietās: NBS Štāba bataljonā Rīgā, Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizionā Lielvārdē un Zemessardzes 25.kaujas atbalsta bataljonā Stāmerienā, Gulbenes novadā. Lai nokļūtu sev vēlamajā dienesta vietā, iesaucamais ir aicināts dienestam pieteikties brīvprātīgi, anketā norādot vēlamo dienesta vietu.

Tāpat, piesakoties brīvprātīgi, līdz 200 jauniešu varēs arī dienestu pildīt Zemessardzē, kopumā dienot piecus gadus un ik gadu apmācībā piedaloties 28 dienas. VAD Zemessardzē tiks piedāvāts līdz 50 jauniešiem katrā Zemessardzes brigādē - 1.Rīgas brigādē, 2.Vidzemes brigādē, 3.Latgales brigādē un 4.Kurzemes brigādē. Iespēju robežās dienesta vieta tiks piedāvāta tuvāk dzīvesvietai. Savukārt līdz 50 jauniešiem - augstākās izglītības iestāžu studentiem - varēs brīvprātīgi pieteikties VAD rezerves virsnieka apmācības kursam, kas ilgs piecus gadus.

Šāds iesaucamo skaits 2024.gadam noteikts, lai nodrošinātu kvalitatīvu VAD apmācību procesu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.