Menu
 

Jūnijā rūpniecības produkcijas apjoms samazinājies par 5,0 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Grafika – CSP Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Grafika – CSP

2023.gada jūnijā, salīdzinot ar 2022.gada jūniju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 5,0 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoma kritums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 14,7 %, apstrādes rūpniecībā – par 4,7 %, kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 5,7 %, samazinoties koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apjomam un gāzes piegādei patērētājiem.

Produkcijas apjoms saruka divās no trīs pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 7,0 % un 4,5 %). Ražošanas apjoms samazinājās arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā (par 31,6 %), dzērienu ražošanā (par 2,2 %), nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā (par 10,4 %), kā arī automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošanā (par 0,7 %).

Pēc CSP informācijas, būtisks produkcijas apjoma kāpums, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, bija iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē (par 40,0 %), kā arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 21,3 %). Pieaugums tika novērots arī elektrisko iekārtu ražošanā (par 4,3 %), iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā (par 16,3 %), ķīmisko vielu ražošanā (par 11,2 %), kā arī pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā (par 5,4 %).

Jūnijā, salīdzinot ar maiju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 0,6 %. Ražošanas apjoma pieaugums bija apstrādes rūpniecībā (par 0,6 %) un elektroenerģijas un gāzes apgādē (par 3,5 %). Savukārt kritums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē (par 6,0 %), liecina CSP dati.

Šāgada jūnijā, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 2,8 %. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 4,9 % un eksportā – par 1,6 % (tai skaitā eirozonā – par 3,4 %, bet ārpus eirozonas – par 0,1 %).

Jūnijā, salīdzinot ar maiju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem samazinājās par 3,7 %. Vietējā tirgū apgrozījuma kritums par 3,8 %, bet eksportā – par 3,7 % (tai skaitā eirozonā – par 7,6 %, ārpus eirozonas – par 0,2 %).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.