Menu
 

Profesors: Migrācijas atsākšanās būs atbildīgs un sarežģīts brīdis epidemiologiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Starpvalstu migrācijas atsākšanās un pašizolācijas prasības atcelšana attiecībā uz valstīm ar zemu Covid-19 saslimstību būs atbildīgs un sarežģīts brīdis epidemiologiem, aģentūrai LETA pauda Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs profesors Ģirts Briģis.

Otrdien valdība lēma, ka no šodienas pēc ieceļošanas Latvijā no vairuma Eiropas valstu vairs nav jādodas 14 dienu pašizolācijā. Tās būs valstis, kurās 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 15.

Valdība nolēmusi, ka no šodienas 14 dienu pašizolācija nebūs jāievēro cilvēkiem, kuri ieradīsies Latvijā no Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) tīmekļvietnē publicētām valstīm, kurās 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 15.

Šīs mērījums tiek attiecināts uz valsti kopumā, proti, neņemot vērā, ka saslimstība var krasi atšķirties vienas valsts dažādos reģionos. Pēc Briģa paustā, no tā izriet, ka epidemiologiem priekšā būs atbildīgs un sarežģīts uzdevums, jo ceļotāji var potenciāli nākt no reģioniem, kur saslimstība ir relatīvi augstāka nekā valstī kopumā.

Tajā pašā laikā, profesors atzīmēja, ka ceļošanas ierobežojumu mazināšana ir pakārtota ekonomikas un sociālo procesu atdzīvināšanai, kas ir gana būtisks iemesls.

Attiecībā uz epidemioloģisko situāciju Latvijā, Briģis norādīja, ka tā joprojām ir stabila un pēdējās dienās novērotā svārstība starp nevienu un ļoti mazu gadījumu skaitu "ļauj būt optimistiskiem un vērties vaļā". "Tomēr vīruss joprojām nekur nav pazudis," piekodināja profesors.

Jautāts par redzējumu attiecībā uz sociālās aprūpes centriem, profesors pauda pārliecību, ka pašreizējā pieeja, proti, papildu testēšana un drošības pasākumu ieviešana, ir gana efektīvi, lai nākotnē mazinātu jaunu uzliesmojumu parādīšanās iespēju. "Tiek darīts maksimāli viss attiecībā uz sociālajiem aprūpes centriem," par pašreizējo pieeju Covid-19 izplatības novēršanai sociālās aprūpes centros izteicās Briģis.

Kā ziņots, uz 29.maiju 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedza 15 gadījumu slieksni  Luksemburgā, Nīderlandē, Itālijā, Dānijā, Polijā, Rumānijā, Francijā, Somijā, Vācijā, Čehijā, Igaunijā, Austrijā, Bulgārijā, Lietuvā, Ungārijā, Norvēģijā, Šveicē, Kiprā, Grieķijā, Islandē, Slovākijā, Horvātijā, Slovēnijā un Lihtenšteinā.

Savukārt kumulatīvā Covid-19 saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju lielāka par 15 bija Zviedrijā, Lielbritānijā, Portugālē, Beļģijā, Maltā, Īrijā un Spānijā, attiecīgi, iebraucot Latvijā no šīm valstīm, joprojām būs jāievēro divu nedēļu pašizolācija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.