Menu
 

Lietā par advokāta Ulda Bērziņa slepkavību Mārupē divi apsūdzētie Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - Valsts policija Foto - Valsts policija

Pagājušā gada jūlijā Latviju pāršalca ziņa par to, ka kādā Mārupes novada privātmājā sašauts un pēc tam slimnīcā miris advokāts un bijušais tiesnesis Uldis Bērziņš. Tieši gadu un vienu nedēļu pēc traģiskā notikuma Rīgas rajona tiesa sākusi skatīt kriminālprocesu, kurā par šī un vēl citu noziegumu izdarīšanu apsūdzēti divi vīrieši – Vladimirs Zibikovs un Āris Stepiņš.

Lai arī informācijā par 2019. gada 20. jūlija vakarā Mārupē notikušo noziedzīgo nodarījumu vienmēr un visur ticis uzsvērts, ka nogalināts advokāts, jau no paša sākuma bija skaidrs, ka šim noziegumam nav nekāda sakara ar jurista Ulda Bērziņa profesionālo darbību. Tovakar divi noziedznieki, kuru sejas slēpa maskas, ielauzās mājoklī un laupīšanas nolūkā uzbruka 80 gadus vecai sievietei, bet viņus iztraucēja Uldis Bērziņš, kurš tobrīd atgriezās mājās. Lai izvairītos no aizturēšanas, laupītāji uz viņu izšāva un aizbēga.

Jāatzīst, ka lietas izskatīšana uzsākta salīdzinoši drīz, jo tikai šā gada 9. jūlijā tika ziņots, ka Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore to nodevusi tiesai. Prokuratūras paziņojumā uzsvērts arī tas, ka kriminālvajāšanu šajā lietā izdevies veikt deviņu dienu laikā.

Sirmgalvi sasien ar izolācija lenti, viņas dēlu sašauj

Tiesas sēdē, kuru vada Rīgas rajona tiesas tiesnese Aija Briede, uz apsūdzēto sola sēdušies Vladimirs Zibikovs un Āris Stepiņš. Jau šā gada februārī Valsts policija informēja, ka aizdomās par bruņotu laupīšanu un slepkavību Mārupē aizturētas vairākas personas. Svarīgākās procesuālās darbības veiktas 6. janvārī, kad likumsargi izdarīja desmit kratīšanas, kuru laikā izņēma lielu daudzumu dažādu priekšmetu, kam tagad ir lietisko pierādījumu nozīme tiesā izskatāmajā lietā. Par aizturētajām personām policija toreiz izteicās, ka tās jau iepriekš tiesātas par slepkavībām un citiem noziedzīgiem nodarījumiem. Apsūdzība par bruņotu laupīšanu un slepkavību Mārupē uzrādīta diviem 1967. un 1982. gadā dzimušiem vīriešiem. Vēl viņiem inkriminēta zādzība ar iekļūšanu telpā vai glabātavā, kā arī šaujamieroča un munīcijas iegādāšanās, glabāšana un nēsāšana bez attiecīgas atļaujas.

Prokurores uzturētajā apsūdzībā teikts, ka 2019. gada 20. jūlija vakarā Mārupē Vladimirs Zibikovs un Āris Stepiņš laupīšanas nolūkā iebruka Ulda Bērziņa mājā, kur tobrīd atradās tikai advokāta māte Maija Bērziņa. Noziedznieki sirmo sievieti nogrūduši zemē, ar līdzi paņemto izolācijas lenti sasējuši viņai rokas, kā arī aizsējuši acis, bet pēc tam sākuši pieprasīt naudu, vienlaikus pārmeklējot māju. Tieši tajā laikā jeb pusstundu pirms pusnakts mājās atgriezies Uldis Bērziņš ar savu dzīvesbiedri Līgu. Abi pamanījuši, ka mājoklī notiek kaut kas neparasts, tādēļ devušies uz mājas daļu, kur dzīvo advokāta mamma.

Viņus abus sagaidījis nepatīkams pārsteigums – divi vīrieši, kuru sejas sedza maskas. Kā izriet no apsūdzības, Stepiņš ar jau nolaupītajām mantām uzreiz izlēcis pa logu un aizbēdzis, bet Zibikovs, lai netiktu aizturēts, advokāta sievai metis ar smagu priekšmetu, bet Bērziņa virzienā raidījis vairākus šāvienus, kas sasnieguši mērķi. Kad smagi ievainotais mājas saimnieks nokritis, arī otrs laupītājs devis kājām vaļu.

Līga steigšus izsaukusi neatliekamo medicīnisko palīdzību, kā arī atbrīvojusi sasieto vīramāti. Diemžēl mediķiem neizdevās glābt sašautā Ulda Bērziņa dzīvību – pēc četrām stundām viņš slimnīcā mira. Advokāta virzienā esot raidīti trīs šāvieni, bet tiesu medicīnas ekspertīzē konstatēts, ka viņam trāpījusi viena lode, kas radījusi dzīvībai bīstamus ievainojumus nierēs, turklāt skārusi arī mugurkaulu. Zināms, ka šauts no vītņstobra ieroča, bet pirmstiesas izmeklēšanas laikā likumsargiem šo šaujamieroci nav izdevies atrast un izņemt.

Laupītājus tiesā arī par Jelgavas novadā izdarītu zādzību

Pirmajā tiesas sēdē tiesnese Briede lūdza abus apsūdzētos, kuri jau kopš gada sākuma atrodas apcietinājumā, paust savu attieksmi pret apsūdzību. Abi vīrieši atzīst, ka ielauzušies mājā un laupījuši, bet kategoriski noliedz, ka laupīšanas laikā bijuši bruņoti un noslepkavojuši mājas saimnieku. Starp citu, tas nav vienīgais noziegums, kura izdarīšanā apsūdzēti Vladimirs Zibikovs un Āris Stepiņš. Viņiem tiek inkriminēta arī zādzība no dzīvokļa Jelgavas novadā. Līdz ar to šajā kriminālprocesā ir trīs cietušās personas – abas nelaiķa Ulda Bērziņa tuvinieces, kā arī apzagtā dzīvokļa saimniece no Jelgavas novada.

Dzīvoklī Jelgavas novadā, kurā noziedznieki iekļuvuši caur balkona durvīm, viņi nozaguši mantas 629 eiro vērtībā. Tās gan esot atgūtas. Savukārt Mārupes novadā laupītāju guvums bija dažādas mantas par kopējo summu 226 eiro, taču tās nav izdevies atgūt, tādēļ par šo summu lietā pieteikta mantiskā kaitējuma kompensācija. Abas noslepkavotā Ulda Bērziņa tuvinieces pieteikušas arī morālā kaitējuma kompensāciju – 50 000 eiro apmērā katra.

Uldis Bērziņš, pirms kļuva par advokātu, piecus gadus bija tiesnesis Administratīvajā apgabaltiesā. Nav brīnums, ka viņa mājoklis piesaistīja noziedznieku uzmanību, jo kaut vai pēdējā valsts amatpersonas deklarācija, kuru jurists aizpildījis 2007. gada nogalē, liecina, ka jau toreiz viņš bijis samērā turīgs. Piemēram, tieši tajā gadā Bērziņš par 284 000 eiro pārdevis zemesgabalu ar jaunbūvi, izsniedzis trīs aizdevumus par kopējo summu vairāk nekā 100 000 eiro, kā arī iegādājies divas automašīnas – vienu par teju 14 000 eiro, otru par 38 500 eiro.

Lietas izskatīšanu paredzēts turpināt nākammēnes, kārtējā sēde ieplānota 14. septembrī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.