Menu
 

Kučinskis: Daļas Latgales iedzīvotāju nelojalitāte valstij ir stipri satraucoša

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Daļa Latgales sabiedrības nav īpaši lojāla Latvijai, un tas ir stipri satraucoši, intervijā laikrakstam "Diena" atzīst Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš uzsver, ka situācija Latgalē visu laiku tiek monitorēta un Valsts drošības dienests (VDD) informē NDK par tur notiekošo, kā arī iespējamiem situācijas attīstības scenārijiem.

"Tas, kas tur publiski parādījās, ir ārējā izpausme, bet daļai sabiedrības tur šobrīd ir valstij ne pārāk lojāls iekšējais noskaņojums," komentē Kučinskis.

Skaidrs, ka galvenais iemesls tam esot cilvēku ilgstoša dzīvošana Krievijas informatīvajā telpā, kas gadu gaitā traucējis kļūt par Latvijas patriotiem.

Politiķis atzīmē, ka, atslēdzot legālo pieeju Krievijas televīzijas kanāliem, noteikti ir jādod vietā cits informatīvais saturs, ko šiem cilvēkiem patērēt. "Protams, tikai ziņas varbūt uzreiz nepiesaistīs lielu auditoriju, bet ir jādomā plašāk par dažādu interesantu, arī izklaidējošu raidījumu klāstu. Tieši tā tas notika Ukrainā," norāda Kučinskis.

Viņš arī atgādina par Latvijā pastāvošo problēmu, ka daudzi iedzīvotāji aizvien lieto nelegāli iegādātās satelītantenas, un ar nelegālo saturu internetā arī ir grūti tikt galā.

"Skaidrs, ka šo slēgto Krievijas kanālu vietā ir jādod kāda alternatīva. Tāpēc šobrīd notiek diskusija par to, kā krievvalodīgos varētu piesaistīt Latvijas un citu valstu TV saturam. Piemēram, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome piedāvā ideju Latvijas kanālu pārraidi operatoru piedāvātajā paketē sniegt par velti," intervijā "Dienai" stāsta NDK vadītājs, piebilstot, ka šī diskusija gan nebūt nav jauna.

Vaicāts, vai Latvijas tiesībsargājošo iestāžu kapacitāte ir pietiekama, lai izķertu visus Krievijas agresijas Ukrainā publiskus atbalstītājus, Kučinskis atbild, ka pagaidām VDD nav vērsies ar lūgumu, ka vajadzētu palielināt viņu kapacitāti. Dienesti situāciju apzinās un tiek ar to galā adekvāti kara apstākļiem, uzskata politiķis, piebilstot, ka nepieciešamības gadījumā tiesībsargājošās iestādes pietiekami bargi vērsīsies pret visām atbalsta izpausmēm Krievijas agresīvajai politikai.

"Runājot par to, ka VDD un Valsts policija varētu netikt galā, mēs jau pašā kara sākumā viņiem devām signālu, ka tad, ja ir kādas problēmas, nepieciešami papildu resursi, NDK to noteikti virzīs izskatīšanai," stāsta Kučinskis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.