Menu
 

Aptauja: 31% Latvijas iedzīvotāju apsver iespēju iegādāties nekustamo īpašumu tuvāko divu gadu laikā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

31% respondentu Latvijā apsver iespēju iegādāties nekustamo īpašumu tuvāko divu gadu laikā, liecina “Ferratum Insights” aptaujas dati. Turklāt 13% no viņiem ir pārliecinoši apņēmušies iegādāties mājokli tuvākajā laikā. Vidēji Eiropā iedzīvotāji nav tik pozitīvi noskaņoti, tikai 21% respondentu izsaka varbūtību vai pozitīvi apstiprina nekustamā īpašuma iegādi nākamo pāris gadu laikā.

Inflācijas straujais kāpums lielākajai sabiedrības daļai ir licis pārskatīt savu tuvāko divu gadu finanšu plānus. 69% respondentu Latvijā atzīst, ka tuvāko divu gadu laikā neplāno iegādāties nekustamo īpašumu, par galvenajiem iemesliem minot nekustamā īpašuma cenu pieaugumu un mājsaimniecības finansiālās situācijas izmaiņas inflācijas ietekmē.

13% aptaujāto norāda, ka no mājokļa iegādes viņus attur pieaugošās nekustamo īpašumu cenas, tādējādi vēloties nogaidīt izdevīgāku brīdi, lai veiktu šādu ievērojamu pirkumu. Turpretī 12% respondentu pamatojas uz finansiālā stāvokļa izmaiņām, kā prioritāti izvirzot tekošo ikdienas izdevumu apmaksu, tostarp ar mājokļa uzturēšanu saistītās izmaksas, kuru dēļ nācies pārskatīt mājsaimniecības ikdienas tēriņu paradumus.

Par kopējās ekonomiskās situācijas nestabilitāti un bažām par tuvāko nākotni ir satraukti 16% Latvijas respondentu. Tas uzskatāmi parāda, ka no nekustamā īpašuma iegādes sabiedrību attur ne vien strauji pieaugošais inflācijas līmenis un neskaidrās izmaksas, ka attiecas uz nekustamā īpašuma uzturēšanu, bet arī rekordaugstais Euribor likmes pieaugums.

Vairāk nekā 40% Latvijas iedzīvotāju, kuri neplāno iegādāties nekustamo īpašumu tuvāko divu gadu laikā, atzīst, ka viņiem jau pieder kāds nekustamais īpašums vai augsto īpašumu cenu dēļ un neskaidrās ekonomiskās situācijas dēļ viņi nav ieinteresēti investēt līdzekļus mājokļa iegādē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.