Menu
 

CSP: Martā rūpniecības produkcijas apjoms samazinājies par 6,3 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Grafika - CSP Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Grafika - CSP

2023.gada martā, salīdzinot ar 2022. gada martu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājies par 6,3 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoma kritums bija apstrādes rūpniecībā – par 6,2 %, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 28,5 %, kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0,8 %, samazinoties koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apjomam un gāzes piegādei patērētājiem.

Produkcijas apjoms saruka divās pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 19,3 % un 5,9 %). Ražošanas apjoms samazinājās arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 30,9 %, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 14,9 %, ķīmisko vielu ražošanā – par 22,1 %, dzērienu ražošanā – par 1,9 %, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 20,4 %, kā arī automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošanā – par 2,9 %.

Pēc CSP informācijas, būtisks produkcijas apjoma kāpums, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 61,4 %, kā arī iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē – par 31,6 %. Pieaugums tika novērots arī elektrisko iekārtu ražošanā – par 21,5 %, kā arī pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā – par 2,4 %.

Martā, salīdzinot ar februāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 1,0 %. Ražošanas apjoma kritums bija apstrādes rūpniecībā – par 0,3 % un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 3,4 %. Savukārt pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 2,4 %.

Šāgada martā, salīdzinot ar 2022. gada martu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 5,1 %. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 6,2 % un eksportā – par 4,5 % (tai skaitā eirozonā – par 1,2 %, bet ārpus eirozonas – par 7,3 %).

Martā, salīdzinot ar februāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem samazinājās par 0,3 %. Vietējā tirgū apgrozījuma kritums par 6,0 %, bet eksportā –pieaugums par 2,8 % (tai skaitā eirozonā – par 1,8 %, ārpus eirozonas – par 3,6 %), vēsta CSP.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.