Menu
 

Kritiski apdraudētā ūpja ligzdvietās novēroti pirmie jaunie putni

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Nauris Hofmanis Foto - Nauris Hofmanis

Lai veicinātu Latvijā kritiski apdraudētās sugas – ūpja (Bubo bubo) – populācijas saglabāšanos un atjaunošanos, Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) turpina uzstādīt mežos mākslīgās ligzdvietas ūpjiem, vienlaikus jau apzinot pirmās sekmīgi apdzīvotās ligzdas. Papildus pie vienas no ligzdvietām ir izvietota kamera, kura ļauj gūt ieskatu ūpēnu ikdienā un dzīves apstākļos saistībā ar cilvēka darbību, informē LOB.

“Šogad maijā esam uzsākuši ūpju ligzdu pārbaudes. Līdz šim apzinātas četras apdzīvotas ligzdas, no kurām divas ir mākslīgajās ligzdvietās. Trijās no ligzdām aug trīs jaunie putni. Pēdējo reizi tik liels skaits ūpju konstatēts tikai 2017.gadā vienā ligzdā,” stāsta ornitologs Pēteris Daknis, kurš izstrādājis mākslīgās platformas tehnisko risinājumu. Ligzdu pārbaudes turpināsies līdz šī gada jūnija vidum, kopumā pārbaudot visas 130 mākslīgās ligzdvietas, kas izliktas 2021.gadā, un aptuveni 50 no 150 pērn izliktajām ligzdām, kā arī vēl senāk uzbūvētās platformas. Daļu no mākslīgajām ligzdām pārbauda Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieki. Vairumu ligzdu pārbaužu un automātisko kameru izvietošanu pie tām veic entuziasti un finansē no privātiem līdzekļiem un ziedojumiem.

Pie vienas no dabiskajām ligzdām, kura atrodas uzņēmuma “Rīgas meži” teritorijā, ir sadarbībā ar Alekseju Šaripinu izvietota augstas veiktspējas automātiskā kamera, kura iegūto foto un video materiālu lietotājam pārsūta uzreiz. Tā jau tagad sniegusi ieskatu ne tikai ūpēnu ikdienā, bet arī par potenciālām sakarībām par cilvēku traucējumu dažādās nedēļas dienās, stāsta LOB. Videoieskats pieejams šeit.

Aprīļa beigās tika atrasta arī iepriekš nezināma ūpju ligzda AS “Latvijas Valsts meži” apsaimniekotā mežaudzē, kuras tuvumā ūpja klātbūtne epizodiski fiksēta jau senāk, – šajā ligzdā aug trīs jaunie putni. Šīs teritorijas ūpju izpēte noris pateicoties SIA “Windy” un SIA “Laflora” atbalstam, sedzot pētniecībai nepieciešamo tehnisko līdzekļu – automātisko kameru un raidītāju – iegādes un apkalpošanas izmaksas. 

“Nākamajai ligzdošanas sezonai mērķis ir šādu kameru izvietošana pie visām ūpju apdzīvotajām ligzdām. Viena komplekta izmaksas bez uzstādīšanas un apkalpošanas ir 350 eiro, sakaru izmaksas – aptuveni 180 eiro gadā. Kopumā šīm mērķa īstenošanai vajadzīgi vismaz seši komplekti, līdz ar to šā mērķa sasniegšanai būtisks ir tieši ziedotāju atbalsts,” skaidro Latvijas Ornitoloģijas biedrības projektu vadītājs Agnis Bušs. Ziedojot 350 eiro vai uzņemoties apmaksāt ikmēneša sakaru rēķinu, tiks nodrošināta iespēja caur telefona lietotni sekot notikumiem ligzdā. Kopējās izmaksas vienai kamerai ar uzstādīšanu un apkalpošanu, kā arī sakaru izmaksām gadam – ap 930 eiro.

2020.gadā valsts mērogā apstiprinātais Sugas aizsardzības plāns putnu sugu grupai “Pūces” paredz desmit gadu laikā – līdz 2029.gadam  – uzstādīt 2961 mākslīgās ligzdošanas vietu – platformu, norāda LOB pārstāvji.

Pateicoties līdzšinējam Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstam, 2021. un 2022.gadā LOB uzstādījusi 280 mākslīgās ligzdas. Lai turpinātu iesākto darbu, kopš 2022.gada novembra norisinās ūpju ligzdu projektu III kārta ar Latvijas vides aizsardzības fonda projektu “Mākslīgo ligzdošanas vietu izvietošana ūpim (Bubo bubo) LVM un DAP zemēs”, kurā 2023.gadā paredzēts uzstādīt vēl 120 ligzdas ūpim. Tāpat paredzēts, ka vismaz četri ūpji 2023.gadā tiks aprīkoti ar raidītājiem, lai iegūtu datus par to pārvietošanos, barošanās paradumiem un potenciāliem priekšlaicīgas nāves iemesliem.

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.