Menu
 

Kažokzvēru audzētāja "Gauja AB" apgrozījums pērn sarucis 2,2 reizes

  • Autors:  LETA
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - pixabay.com Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - pixabay.com

Kažokzvēru audzētājs SIA "Gauja AB" pagājušajā gadā strādāja ar 284 125 eiro apgrozījumu, kas ir 2,2 reizes mazāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānija cieta zaudējumus 88 720 eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš, liecina "Firmas.lv" publiskotā informācija.

Kompānijas gada pārskata vadības ziņojumā norādīts, ka "Gauja AB" saimnieciskās darbības rādītāju galvenie faktori ir tieši saistīti ar globālajām tendencēm nozarē, jo kažokādu realizācija notiek tikai ar starptautisko izsoļu starpniecību.

Kompānijā atzīmē, ka pērn kažokādu cenu līmenis starptautiskajos tirgos saglabājās nemainīgi zems, un, lai gan ražošana Eiropā un pasaulē ir samazinājusies, saistībā ar siltajām ziemām un pilnajām noliktavām gaidītais cenu kāpums netika novērots.

"Gauja AB" atbilstoši situācijai pērn ražošanu nepalielināja. Vienlaikus kompānijā turpināja optimizēt ražošanas, pārdošanas un administratīvās izmaksās. Apgrozījums samazinājies, jo atbilstoši siltajiem laika apstākļiem un mērenajai ziemai samazinājās kažokādu realizācijas apmērs, teikts vadības ziņojumā.

Tāpat vadības ziņojumā minēts, ka stagnācijas apstākļos uzņēmums koncentrējās uz neliela, bet kvalitatīva ganāmpulka uzturēšanu. Samazinātais ganāmpulks ir devis iespēju nodrošināt augstāko prasību ievērošanu dzīvnieku labturībā.

"Gauja AB" vadība atzīmē, ka pērn kompānija saņēma valsts subsīdijas un turpināja ciltsdarbus vaislas ganāmpulka augstas kvalitātes nodrošināšanai.

Pēc kompānijas vadības minētā, pēdējos gados samazināta ražošanas apmēru dēļ lielākos izdevumus vairs neveido kažokzvēru barības izmaksas, bet gan elektrības, komunālo maksājumu, darbaspēka nodokļu maksājumi un arvien pieaugošās sertifikāciju izmaksas. Kompānija pērn iepirka 90% zvēru barības komponenšu.

Kompānijā norāda, ka produkcija realizēta tikai starptautisko izsoļu namos Kopenhāgenā un Helsinkos. Tāpat būtika daļa realizēta vietējā tirgū ar kompānijas kažokādas salona starpniecību.

Par spīti zaudējumiem, vadības ziņojumā norādīts, ka turpmākās prognozes ir piesardzīgi optimistiskas gan labo kucēnu dzimšanas rādītāju dēļ 2023.gadā, gan saistībā ar cenu pieauguma prognozēm šajā un nākamajos gados.

2021.gadā "Gauja AB" strādāja ar 626 062 eiro apgrozījumu, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga līdz 152 645 eiro pretēji zaudējumiem 2020.gadā.

Kažokādu ražotājs "Gauja AB" reģistrēts 1996.gadā, un tā pamatkapitāls ir 700 000 eiro. Kompānijas lielākā īpašniece ir Svetlana Druva, kurai pieder 52% "Gaujas AB" kapitāldaļu, savukārt pa 24% kompānijas kapitāldaļu pieder gan Tamārai Klimenko, gan Agrim Nagliņam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.