Menu
 

Ar desmit koncertiem Dzintaru koncertzālē norisināsies devītais "Jūrmalas festivāls"

  • Autors:  LETA
Foto - dzintarukoncertzale.lv Foto - dzintarukoncertzale.lv

Ar desmit koncertiem Dzintaru koncertzālē no 15.jūlija līdz 23.jūlijam norisināsies devītais "Jūrmalas festivāls", pulcējot izcilus latviešu un ārzemju mūziķus, informēja koncertzāles pārstāve Indra Vilipsone.

Koncertos uzstāsies pianists Vestards Šimkus, tenors Aleksandrs Antoņenko, čellists Metjū Bārlijs, klavieru virtuozi - trīs Osokini, akordeoniste Ksenija Sidorova, Jūrmalas festivāla orķestris un citi. Festivāla īpašie viesi būs Brodvejas mūziklu zvaigznes no Londonas. Skanēs arī skaistākās operu ārijas, Zigmara Liepiņa operas "Parīzes dievmātes katedrāle" koncertuzvedums un koncerts "Dzimuši Latvijā".

Festivālu jau tradicionāli atklās saullēkta koncerts svētdien, 16.jūlijā, Dzintaru pludmalē ar Elbas Filharmonijas galveno ērģelnieci Ivetu Apkalnu. Šoreiz, uzaustot saulei, 16.jūlijā jūras krastā izskanēs Johana Sebastiāna, Pētera Vaska un Aivara Kalēja garīgi pacilājošie opusi, kā arī amerikāņu minimālista Filipa Glāsa mūzika. Apkalnas izpildījumā klausītāji dzirdēs noslēgumu no Glāsa operas "Satyagraha", kas veltīta Indijas neatkarības kustības vadītājam Mahātma Gandijam. Johana Sebstiāna Baha "Čakona" no 2. partitas vijolei šoreiz tiks atskaņota pārlikumā ērģelēm. Pētera Vaska "Baltajā ainavā" ar bezgalības sajūtu komponists skaņās uzbūris attīrītu klusumu un baltumu, bet savu gaišāko ērģeļskaņdarbu "Hymnus" Vasks veltījis tieši Ivetai Apkalnai. No ērģeļmūzikas korifeja Aivara Kalēja skanēs tokāta par slavinošo korāli "Gods Dievam augstībā".

Lai palīdzētu mūzikas gardēžiem nokļūt uz šo bezmaksas koncertu, plkst.3.45 no Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas Jūrmalas virzienā izbrauks īpaši norīkots vilciens. Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas ieeja A tunelī būs atvērta no plkst.3.15. Dzintaru pludmale ir ērti sasniedzama gan no Majoru, gan Dzintaru stacijas.

Savukārt Jūrmalas sabiedriskā transporta satiksmes organizācija nodrošinās papildus reisu 5. autobusa maršrutā "Slokas stacija - Bulduri" ar atiešanas laiku plkst.3.45 no sākuma pieturvietas Slokas stacija un beigu pieturvietu Dzintaru koncertzāle.

Svētdien, 16.jūlijā, ar simfoniskās mūzikas koncertu uzstāsies pianists Vestards Šimkus, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Jānis Liepiņš. Šimkus ir uzstājies nozīmīgākajās pasaules koncertzālēs - Vīnes Koncertnamā, Berlīnes Koncertnamā, Tokijas Pilsētas Operā, Francijas Radio koncertzālē Parīzē, Amsterdamas "Concertgebouw", Stokholmas Bervalda zālē un Koncertnamā, Barselonas Mūzikas pilī un citviet.

Liepiņš ir viens no savas paaudzes daudzsološākajiem un talantīgākajiem zižļa meistariem, pieprasīts opermūzikas diriģents, kurš regulāri sadarbojies ar izciliem operdziedātājiem. Kopš 2019.gada viņš ir Manheimas Nacionālā operteātra pirmais kapelmeistars.

Simfoniskās mūzikas programmā skanēs franču romantiķa Kamila Sensānsa Trešā simfonija ("Ērģeļu"), savukārt Sensānsa iespaidīgajā "Nāves deja" apcerēta nāves tēla parādīšanās dejā. Leonarda Bernsteina uvertīra operetei "Kandids" atver muzikālu priekškaru operetes caurcaurēm dzirkstošajai noskaņai, bet Džordža Gēršvina virtuozajā "Klavierkoncertā" kūsā jauneklīgs amerikāņu dzīves gars.

Šogad kā festivāla prelūdija sestdienas, 15.jūnija, vakarā gaidāms arī īpašs "Nakts koncerts", kas ir festivāla jaunums. Tajā uzstāsies izcilais pianists Reinis Zariņš un britu čellists Metjū Bārlijs - fascinējošs mūziķis ar daudzpusīgu karjeru un apbrīnojamu māksliniecisko brīvību. Koncertā skanēs Bēthovena piecas sonātes čellam un klavierēm, kuras aptver visus komponista daiļrades posmus.

Pirmdien, 17.jūlijā, un otrdien, 18.jūlijā, klausītājiem būs unikāla iespēja dzirdēt ikoniskās Zigmara Liepiņa operas "Parīzes Dievmātes katedrāle" koncertuzvedumu. Liepiņa opera savulaik kļuva par latviešu opermūzikas simbolu, kuras iestudējums Latvijas Nacionālajā operā guva grandiozus panākumus un tika izrādīts 96 reizes.

Trešdien, 19.jūlijā, Jūrmalas festivālā uzstāsies virtuozā akordeona dīva Ksenija Sidorova kopā ar Liepājas simfonisko orķestri un tā galveno diriģentu Gunti Kuzmu. Sidorova kļuvusi par akordeona vēstnesi pasaulē, un viņas gudri izsvērtās, rūpīgi veidotās programmas ļāvušas līdz šim par tautas mūzikas instrumentu dēvēto akordeonu novērtēt pavisam jaunā kvalitātē.

Programmas centrā būs skaņdarbi, kurus rakstījuši mūsdienu komponisti, un ar kuriem Ksenijai Sidorovai ir cieša sadarbība. Dobrinkas Tabakovas "Horizons" akordeonam un orķestrim atspoguļo abstraktu apgaismību, ceļojumu pretī jauniem horizontiem. Dzirdēsim arī pasaulslavenā turku pianista Fazila Saja meditatīvās un romantiskās "Trīs balādes", kā arī ievērojamā argentīniešu komponista un bandoneonista Huana Pablo Hofresa "Aboriginal" ar dejiskiem džeza ritmiem un tautisku noskaņu. Liepājas Simfoniskā orķestra un diriģenta Gunta Kuzmas izpildījumā skanēs čehu romantiķa Antonīna Dvoržaka "Astotā simfonija".

Ceturtdien, 20.jūlijā, festivālā izskanēs koncerts "Dzimuši Latvijā", kas jau kļuvis par Jūrmalas festivāla tradīciju. Koncertā uz vienas skatuves satiksies dažādu paaudžu mūziķi, Latvijā dzimušie jaunie talanti, koncertdzīves redzamākie mākslinieki, un arī latviešu mūziķi ar starptautisku slavu, kuru uzstāšanās dzimtenē vienmēr ir gaidīts notikums. Mākslinieku vidū būs tenors Aleksandrs Antoņenko, akordeoniste Ksenija Sidorova, kā arī talantīgi jaunie mūziķi. Jūrmalas festivāla orķestri diriģēs Ainārs Rubiķis.

Piektdien, 21.jūlijā, festivālā gaidāms klaviermūzikas koncerts ar Osokinu dinastijas izcilajiem pianistiem. Trīs Osokinu - divu dēlu un tēva - savienība kļuvusi par pianisma mākslas zīmolu gan Latvijā, gan ārzemēs. Andreja un Georgija Osokina klavierspēle izpelnījusies ievērojamu atzinību starptautiskajā arēnā, bet viņu tēvs Sergejs ir viens no cienījamākajiem mūziķiem Latvijā.

Šajā koncertā Osokini atskaņos Johana Sebastiāna Baha kompozīcijas, Roberta Šūmaņa virtuozi spožo un cēlo "Vīnes karnevālu" un Žana Sibēliusa melanholiski skaisto "Skumju valsi". Skanēs arī Sergeja Rahmaņinova skaņdarbs "Les Larmes" ("Asaras") no Svītas divām klavierēm op. 5. Programmā iekļauto Morisa Ravēla horeogrāfisko poēmu "Valsis" mēdz uzskatīt par ekspresionisma kulmināciju. Būs arī cikls, kas veidots no atsevišķām Jozefa Haidna, Volfganga Amadeja Mocarta un Ludviga van Bēthovena klavierkoncertu daļām.

Sestdien, 22.jūlijā, ar Brodvejas mūziklu zelta izlasi festivālā viesosies izcilas angļu skatuves teātra zvaigznes, pasaulē augstu vērtēti dziedošie aktieri, kuri uzstājušies Karaliskajā Alberta zālē, Londonas "Barbican", Glastonberijā, un "West End" teātrī. Pie Jūrmalas festivāla orķestra pults stāsies Roberts Pērviss, kurš diriģējis neskaitāmus iestudējumus slavenajā "West End" teātrī Londonā.

Svētdien, 23.jūlijā, Jūrmalas festivāla noslēgumā būs Galā koncerts ar skaistākajām operu ārijām. Koncertā dziedās pasaulē pazīstamākais latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko, kuram šī jau ir 25. sezona uz skatuves. Savā iespaidīgajā karjerā viņš uzstājies uz pasaules ievērojamāko operteātru un koncertu skatuvēm, izdziedot un izdzīvojot vadošās tenora lomas, kopskaitā jau tuvu pie trīsdesmit. Metropolitēna opera Ņujorkā, Milānas "La Scala", Londonas Koventgārdena opera ir tikai dažas no prestižajām skatuvēm, kuras aicinājušas Antoņenko uz operu iestudējumiem. Līdzās Jūrmalas festivāla orķestrim koncertā uzstāsies arī Antoņenko skatuves draugi Inga Kalna, Dorotija Bīnerte un Jānis Apeinis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.