Menu
 

CSP: Pēc 30 mēnešu kāpuma ražotāju cenu līmenim gada laikā samazinājums

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ražotāju cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP Ražotāju cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP

2023.gada jūlijā, salīdzinot ar 2022.gada jūliju, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 2,5 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis samazinājās par 1,9 %, eksportētajai produkcijai – par 3,8 %. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas samazinājās par 3,9 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 3,7 %.

Ražotāju cenu līmeni gada laikā visvairāk ietekmēja cenu kritums koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā; elektroenerģijas tirdzniecībā, gāzes apgādē un siltumapgādē, kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā. Paaugstinoša ietekme bija cenu pieaugumam vairāku pārtikas produktu ražošanā.

Šāgada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 1,0 %. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 2,0 %, savukārt eksportētajai produkcijai cenu līmenis nemainījās. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis samazinājās par 0,1 %, savukārt eksportam uz ārpus eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis palielinājās par 0,1 %.

Pēc CSP informācijas, ņemot vērā šī gada svaru sadalījumu, paaugstinoša ietekme uz kopējo ražotāju cenu līmeni mēneša laikā bija elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas nozarei, kur nozīmīgākā paaugstinošā ietekme bija tarifu izmaiņām elektrības sadalē un apgādē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.