Menu
 

Tomātu sezonas plaukums: šefpavāra Raimonda Zommera receptes

  • Autors:  Raimonds Zommers, šefpavārs, “Maxima Latvija” garšu vēstnesis
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Augusts ir viens no vasaras ražīgākajiem mēnešiem – ienāk raža ne tikai dažādiem dārza augļiem, bet arī sezonālajiem dārzeņiem. Augustā īpašu uzmanību izpelnās tieši tomātu raža, pie tam, tomāti ir vieni no visbiežāk galdā celtajiem dārzeņiem, kas iemīļoti visa gada garumā.

Tomāti nenoliedzami ir pastāvīga maltītes un neatņemama uztura sastāvdaļa. Ierasti augusta izskaņa saistās ar tomātu sezonas sākumu, kad varam priecāties par saviem dārzā izaudzētajiem tomātiem, kā arī iegādāties veikalos daudzveidīgu vietējo audzētāju tomātu ražu – dažādus ķiršu tomātus, aveņu tomātus un virkni citu. Abas receptes ir lielisks piemērs kā izcelt tomātu garšas nianses un integrēt tos gan pamatēdiena receptē, gan izmantot kā daļu no uzkodas. Turklāt abu recepšu pagatavošana neaizņems daudz laika un būs pa spēkam kā kulinārijas lietpratējiem, tā arī iesācējiem.

Spageti ar burrata sieru un tomātiem
(4 porcijām, 17,23 eiro)

Nepieciešams: 400 g makaronu, 600 g ķiršu tomātu, 125 g siera, 20 g svaiga bazilika, 9 daiviņas ķiploka, 2 ēd.k. eļļas, 1 ēd.k. melnā balzametiķa, sāls un pipari garšai.

Pagatavošana:
1.Ķiršu tomātus nomazgā un pārgriež uz pusēm. Ķiplokus nomizo un sakapā.
2.Visu uzklāj uz cepamās pannas, pārlej pāri balzametiķi un pievieno sāli, piparus un eļļu.
3.Liek cepeškrāsnī gatavoties 180 grādos 10 minūtes, pēc tam cepamo pannu izņem ārā un apmaisa ķiršu tomātus ar ķiplokiem. Atkārtoti liek cepties uz 10 minūtēm.
4.Paralēli sālsūdenī vāra spageti. Kad tie ir gatavi, nokāš lieko ūdeni un pievieno klāt cepeškrāsnī uzkarsētos tomātus, kā arī pievieno visam sakapātu baziliku un viegli apmaisa.
5.Pagatavoto ēdienu servē šķīvī – pa virsu pagatavotajiem spageti centrā servē burratu, kuru pārgriežot, ēdiens tiks papildināts ar krēmīgu mērci.

Ātrās tortiljas picas
(4 porcijām, 13,54 eiro)

Nepieciešams: 4 gb. tortiljas, 200 g tomātu mērces, 150 g bekona, 20 g sīpola, 100 g paprikas, 80 g salami, 200 g Tilzītes siera, 200 g marinētu gurķu.

Pagatavošana:
1.Uz tortiljas plāksnes uzsmērē tomātu mērci.
2.Sagriež šķēlītēs sīpolu, papriku, marinētu gurķi, salami un bekonu. Visas sastāvdaļas liek uz tortiljas un pārber pāri rīvētu sieru.
3.Tortiljas picu cep cepeškrāsnī 200 grādos 5-8 minūtes.
4.Tortiljas picu izņem no cepeškrāsns, ļauj tai atdzist un sagriež šķēlēs.
5.Pēc gaumes var papildināt ar dažādiem garšaugiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.