Menu
 

Aktualizējot cigarešu izsmēķu piesārņojuma problemātiku, Carnikavā apskatāma ekspozīcija "Kas pazūd no acīm, dabā nepazūd"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Aktualizējot cigarešu izsmēķu piesārņojuma problemātiku, līdz 2023.gada 15.septembrim Carnikavā būs apskatāma “Zaļās jostas” un “CleanR” ceļojošā ekspozīcija “Kas pazūd no acīm, dabā nepazūd”, informē “CleanR” pārstāvji.

Ekspozīcijas apmeklētāji var uzzināt, kā šķietami nelielā atkritumu vienība – cigaretes izsmēķi – patiesībā rada milzīgu piesārņojumu. Ekspozīcija visiem apmeklētājiem ir pieejama bez maksas, un to var apskatīt komunālservisa telpās Stacijas ielā 7, Carnikavā.

“Cigarešu izsmēķi ir izplatītākā piesārņojošā atkritumu vienība pasaulē. Cigaretes filtrs satur plastmasu (celulozes acetātu), tāpēc nomest izsmēķi zemē ir tas pats, kas izmest plastmasas glāzi, pudeli vai maisiņu, kā arī līdz ar cigaretes plastmasu dabā nonāk arī tās filtrā uzkrātās kaitīgās vielas. Turklāt izsmēķis, nonācis dabā, sadalās mikroplastmasas šķiedrās aptuveni 15 gadus, turpinot šajā laikā piesārņot vidi un radīt riskus augsnes auglībai un cilvēka veselībai. Lai izsmēķi nenonāktu vidē un to neapdraudētu, tie ir jāmet sadzīves atkritumu tvertnē,” saka “Zaļās jostas” vides izglītības projektu vadītāja Aija Caune.

Ekspozīcijā "Kas pazūd no acīm, dabā nepazūd" skatāmi caurspīdīgos cilindros ievietoti izsmēķi, kas salasīti vairākās Latvijas vietās – Anniņmuižas parkā un pieturvietās Rīgā, Vecāķu pludmalē un Liepājas teritorijā. Tāpat ekspozīcijā varēs iepazīties ar interesantiem faktiem, kas atklājušies izsmēķu lasīšanas gaitā, kā arī apskatīt dokumentālo fotoizstādi "Izsmēķis dabā", kurā parādīta skaudrā realitāte, kā izsmēķis pamanās "rotāt" Latvijas skaistākās ainavas, vēsta “CleanR” pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.