Menu
 

Konkurences padome praksē novērojusi aizdomīgas saiknes starp pasūtītāju un aizliegtas vienošanās dalībnieku

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Konkurences padome praksē novērojusi aizdomīgas saiknes starp pasūtītāju un aizliegtas vienošanās dalībnieku, piektdien Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sabiedrības informēšanas kampaņas "Korupcija Smacē! Ziņo KNAB lietotnē" atklāšanas pasākumā norādīja Konkurences padomes (KP) priekšsēdētāja vietnieks Jānis Račko.

Savstarpējā saikne saikne starp aizliegtas vienošanās dalībniekiem-uzņēmumiem publiskajos iepirkumos nereti tiek stimulēta no pasūtītāju puses. Ne visos gadījumos KP un arī tiesībsargājošās iestādes to spēj atklāt, taču "ir pazīmes, ka vismaz aizdomas līmenī pastāv saikne starp pasūtītāju un aizliegtas vienošanās dalībnieku".

Račko norādīja, ka aizliegtas vienošanās un karteļi paši par sevi rada zaudējumus valstij, jo tas palielina cenas. Mērķis aizliegtas vienošanās dalībniekiem ir pārdot preci par lielāku cenu, savstarpēji vienojoties. 

"Nereti pats pasūtītājs to stimulē, un tas vēl vairāk nodara zaudējumus sabiedrībai, kad valsts puse, kurai būtu jācīnās par lētāku cenu arī pati iesaistās tādā darījumā," norādīja Račko.

Pazīmes, ka pasūtītājs nosūtījis nolikumu vēl pirms iepirkuma konkursa izsludināšanas vienam no aizliegtās vienošanas dalībniekiem, pašas par sevi rada aizdomas par mēģinājumu rīkoties konkrēta uzņēma interesēs. "Nodarījumu kopējā saistība publiskajos iepirkumos pastāv, un diemžēl tā ir problēma," uzsvēra Račko.

Sabiedrības informēšanas kampaņas pasākumā KNAB priekšnieks Jēkabs Straume norādīja, ka sabiedrības izpratne par korupciju mainās, tāpēc arī KNAB jāmainās, paplašinot sabiedrības iespējas ziņot par iespējamu korupciju. Aptaujas liecina, ka daudzi būtu gatavi ziņot KNAB anonīmi, tāpēc KNAB sagatavojis jaunu ziņošanas lietotni.

Gandarījumu par šādu lietotni pauda pasākumā uzaicinātie uzņēmēju pārstāvji, uzsverot, ka uzņēmējiem laiks ir nauda, tāpēc lietotne ļaus ērti un ātri ziņot likumsargiem par iespējamiem likumpārkāpumiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.