Menu
 

Latvijas kultūras kanona konkursā aicina jauniešus rast kultūras vērtību aizsardzības scenārijus

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - publicitātes Ilustrācija - publicitātes

Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) aicina vidusskolēnus pieteikties Latvijas kultūras kanona konkursam, lai radītu inovatīvus, praktiskus un ikvienam pieejamus kultūras vērtību aizsardzības paņēmienus un scenārijus, informēja LKA.

Šī gada Kultūras kanona konkursa "Kultūras vērtību sardzē: radīt savu kultūras kanona vērtību drošības atslēgu" mērķis ir sekmēt kultūras mantojuma saglabāšanu, tā sociālā, ekonomiskā un radošā potenciāla izmantošanu, Latvijas kultūras kanonā nosaukto vērtību aktualizēšanu, pievērst uzmanību sabiedrības kultūras procesu daudzveidībai un vērtību sistēmu atšķirībām, kā arī veicināt skolēnu radošumu un pilsonisko līdzdalību Latvijas kultūrtelpas veidošanā.

Lai pieteiktos konkursam, līdz 17.novembrim ir jānokomplektē komanda trīs skolēnu un viena skolotāja sastāvā.

Konkursa pirmā kārta Latvijas reģionos notiks no 27.novembra līdz 1.decembrim, un tajā skolēnu komanda skolotāja vadībā izpētīs Kultūras kanonā iekļautās kultūras vērtības un atlasīs vienu, sev būtisku kultūras kanonā iekļautu vērtību, kuras saglabāšanu apdraud mūsdienu ekonomiskās, sociālās, drošības vai vides krīzes izpausmes. Balstoties izvēlētajā vērtībā un pierādījumos tam, ka tā ir apdraudēta, komanda izstrādās savu scenāriju konkrētai rīcībai, kas mazinātu izvēlētās vērtības saglabāšanas un pārmantošanas riskus. Scenārijam būs jāsatur "ceļa karti", ko komanda praktiski darītu, lai nodrošinātu apdraudētās vērtības aizsardzību, norādot uz iespējamiem sadarbības un atbalsta partneriem.

Noslēgumā komanda sagatavos plakātu, kur vizuāli atklāti konkrētās vērtības apdraudējuma pierādījumi un komandas izstrādātais vērtības aizsardzības plāns jeb ceļa karte saglabāšanas apdraudējuma risku mazināšanai.

17.oktobrī plkst.16 tiešsaistē norisināsies informatīvs seminārs skolotājiem par konkursa uzdevumu un nolikumu, kurā konkursa organizatori sniegs atbildes uz dalībnieku jautājumiem.

Otrajā kārtā, kas norisināsies 2024.gada 14.janvārī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), konkursa organizatori kopā ar kultūras un radošā sektora profesionāļiem, kā arī kultūras mantojuma speciālistiem dalīsies pieredzē par konkrētu mantojuma veidu - materiālā, nemateriālā, digitālā -, kā arī mākslas darbu saglabāšanas apdraudējumiem un līdz šim izmantotām aizsardzības pieejām vai risinājumiem. Tiks apzinātas arī jauno tehnoloģiju iespējas rast efektīvākus kultūras vērtību saglabāšanas un aizsardzības risinājumus.

Konkursa fināls notiks 2024.gada 8.martā LNB, un tajā skolēnu komandas savstarpēji debatēs par to, kā izstrādātā kultūras kanona vērtības aizsardzības ceļa karte darbojas praksē.

Latvijas kultūras kanona konkurss tiek organizēts 12.reizi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.