Menu
 

Lai iemūžinātu mūsdienās runāto latviešu valodu, aicina piedalīties "Balsu talkā"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Attēls - publicitātes Attēls - publicitātes

Atzīmējot Eiropas Valodu dienu un publiskojot skaidrojošās un sinonīmu vārdnīcas jaunāko versiju, “Tēzaurs.lv” aicina savus lietotājus piedalīties sabiedriskajā iniciatīvā “Balsutalka.lv”. Dalībnieku uzdevums ir nolasīt dažus īsus teikumus, pievienojot savas runas ierakstu latviešu valodas datu kopai, kurā tiek iemūžināta mūsdienās runātā latviešu valoda, lai saglabātu to nākamajām paaudzēm un veicinātu pētījumu un tehnoloģiju attīstību jau šodien, informē Latvijas Universitātes Mākslīgā intelekta laboratorijas (AiLab) pārstāvji.

“Tikko ir iznākusi “Tēzaura” rudens versija, kurā aicinām ikvienu, arī daudzos un dažādos “Tēzaura” lietotājus, piedalīties “Balsu talkā” – nolasīt vismaz piecus teikumus un pievienot savas balss ierakstu latviešu valodas datu kopai, kurā tiek iemūžināta daudzveidīga mūsdienās runātā latviešu valoda. Līdz šim savākti ieraksti vairāk nekā 150 stundu apjomā. Vienlaikus aicinām piedalīties arī jau ierakstīto runas paraugu pārbaudē. Kopā paveikto var aplūkot, analizēt un klausīties “Balsutalka.lv” runas korpusā,” aicina AiLab vadošā pētniece Baiba Valkovska.

Lai piedalītos “Balsu talkā”, dalībniekiem nav jāreģistrējas: runātāji ierakstus var veikt anonīmi, neatstājot par sevi nekādus papildu datus. “Arī tad, ja reģistrēsieties, norādītā demogrāfiskā informācija, piemēram, vecums un dzimums, publiskajā datu kopā netiek sasaistīta ar dalībnieka kontu “Common Voice” platformā,” uzsver B.Valkovska.

“Tēzaurs” ir plaša skaidrojošā un sinonīmu vārdnīca, kas AiLab tiek izstrādāta kopš 20.gadsimta 90.gadiem. Tā ir apjomīgākā atvērtā latviešu valodas leksiskā datubāze, kas ietver ne vien vārdu nozīmju skaidrojumus, bet arī gramatisko informāciju, izrunu un locīšanas paradigmas. Biežāk lietoto latviešu valodas vārdu nozīmju dalījums un skaidrojumi ir pilnveidoti, balstoties Nacionālās korpusu kolekcijas – "Korpuss.lv" – datos, un papildināti ar piemēriem, tulkojumiem un saistīto vārdu nozīmēm (tai skaitā sinonīmiem), vēsta AiLab.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.