Menu
 

Sāk administratīvo procesu par kautiņu Ķekavas skolā Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - kekava.lv Foto - kekava.lv

Valsts policija ir sākusi administratīvā pārkāpuma procesu par skolēna piekaušanu Ķekavas vidusskolā, kuras rezultātā viņam nodarīti miesas bojājumi. Policija prasīs dokumentus no medicīnas iestādes un nozīmēs cietušajam ekspertīzi, lai noteiktu nodarīto miesas bojājumu smaguma pakāpi.

Cietušajam konstatē smadzeņu satricinājumu

Zināms, ka Ķekavas skolā cietušā pusaudža vecāki vērsušies policijā, iesniegumā ziņojot gan par pašu izrēķināšanos, gan arī par vēlāk izteiktajiem draudiem. Cietušajam pusaudzim Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā konstatēts smadzeņu satricinājums, kā arī esot traumēta mugura. Pašlaik viņš uzturoties mājās, un viņam tiek sniegts visas ģimenes atbalsts.

Pēc vardarbības gadījuma Ķekavas vidusskolā cietušajai pusei bijusi tikšanās ar skolas sociālo darbinieci un klases audzinātāju. Pārrunās konstatēts, ka tas nav pirmais vardarbības gadījums klasē un ka šis incidents nav bijis nejaušs, bet ticis plānots. 

Kā uzsvēra cietušā pusaudža māte, viņas mērķis šobrīd ir pasargāt savus bērnus, un viņa darīs visu, lai bērni skolā varētu justies droši.

Kā ziņots, sociālajos tīklos plaši izplatījās video no Ķekavas vidusskolas, kur mācību iestādes telpās kāds 9. klases skolēns piekāva citu skolas audzēkni.

Ķekavas pašvaldība aicina parakstīties par izmaiņām likumos

Ķekavas novada pašvaldība aicina iedzīvotājus parakstīt aicinājumu likumdevējiem pilnveidot normatīvos aktus vardarbības mazināšanai skolās.

Pašvaldība ir sagatavojusi vēstuli likumdevējam ar prasību steidzami pilnveidot normatīvo regulējumu vardarbības mazināšanai izglītības iestādēs un aicina iedzīvotājus ar parakstiem atbalstīt tās iniciatīvu. Ķekavas novada iedzīvotāji to var izdarīt no šīs nedēļas, kad vēstules izdruka parakstīšanai būs pieejama visās novada izglītības iestādēs. Vēstule parakstīšanai nosūtīta arī pārējiem Latvijas novadiem, un līdztekus tiek organizēta arī parakstu vākšana sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv".

Kā norādīts Ķekavas novada domes deputātu un pašvaldības speciālistu sagatavotajā pieprasījumā, izglītības iestāžu rīcībā nav pietiekamu tiesisko instrumentu, lai apturētu vardarbību un tās radītās emocionālās sekas. Tāpat neesot tiesisku iespēju varmāku nošķirt no cietušajiem. "Pašlaik vardarbības veicējs ir vairāk aizsargāts nekā vardarbības upuris," teikts vēstulē.

Lai mazinātu vardarbību izglītības iestādēs, Ķekavas novada pašvaldība aicina steidzamības kārtā pieņemt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, nosakot tiesības izglītības iestādei aizdomu gadījumā pārbaudīt skolēna somu. 

Izglītības likumā esot jāparedz arī skaidra rīcība vardarbības pret citu izglītojamo vai pedagogu gadījumos, savukārt Ministru kabineta noteikumos jāpiešķir tiesības direktoram kopā ar starpinstitucionālo sadarbības padomi noteikt, kādos gadījumos skolēns mācās attālināti.

Tāpat tiek rosināts likumdošanā noteikt reālu vecāku atbildību, ja tie nerisina sava bērna uzvedības problēmas un neinformē skolu, ja bērns var radīt draudus citu skolēnu vai padgogu veselībai un drošībai. 

Ja skolēns bijis vardarbīgs, izglītības iestādei jābūt tiesīgai izslēgt audzēkni no skolas, neliedzot iespēju turpināt izglītības apguvi tālmācībā, par ko atbildību tad uzņemtos vecāki, piedāvā Ķekavas pašvaldība.

Atbalstu normatīvo aktu grozījumiem jau izteikušas Mārupes un Salaspils novada pašvaldības.

Parakstītais pieprasījums tiks nodots Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam, Ministru prezidentei Evikai Siliņai, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, kā arī tiesībsargam Jurim Jansonam. Ar to tiks iepazīstināta arī Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Izglītības vadītāju asociācija un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība.

Jānodrošina iespēja attālināti piedalīties stundās

Ķekavas vidusskolas direktore Sandra Pugovka ar Ķekavas novada domes atbalstu ir izdevusi rīkojumu, kurā ir noteikts, ka kautiņa iniciatoram līdz lietas apstākļu noskaidrošanai mācību viela jāapgūst attālināti. Notikušo izmeklē Ķekavas novada bērnu tiesību aizsardzības sadarbības grupa, kurā darbojas pašvaldības policijas, Sociālā dienesta, bāriņtiesas un pašvaldības Izglītības pārvaldes darbinieki.

Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere norādījusi, ka risinājums noteikt attālinātās mācības vardarbīgiem skolēniem ir samērīgs, ja izglītības iestāde mācības organizē tā, ka izglītojamajam ir nodrošināta iespēja attālināti piedalīties mācību stundās.

Izglītības iestāžu iespējas ir ierobežotas

Latvijas Izglītības iestāžu vadītāju asociācijas prezidents, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns uzskata, ka  izglītības iestāžu rīcībā esošie rīki vardarbības mazināšanai ir par vāju un ar tiem rezultātu īsti panākt nevar. Viņš nepiekrīt izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas sacītajam, ka skolu rīcībā ir pietiekami daudz rīku vardarbības mazināšanai. 

Šī brīža situāciju Kalvāns raksturo kā "apiešanos ar jēlu olu", jo izglītības iestāžu vadītāju tiesības ir ierobežotas. "Sabiedrībai ir jāsaprot – līdz ko jaunietis ienāk skolas teritorijā, viņš nonāk vidē, kur ir vairāki simti jauniešu. Viņa ambīcijas un tiesības ir stipri vien jāsamazina par labu kopējai drošībai skolā," sacīja Kalvāns, uzsverot, ka vardarbīgie skolēni būtu jānodala, lai tie neatrastos fiziskā kontaktā ar upuriem, tostarp potenciālajiem.

Pēc tam, kad plašu sašutumu sabiedrībā izraisīja vardarbības gadījums Ķekavas vidusskolā, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība atkārtoti aktualizēja efektīva regulējuma trūkumu vardarbības mazināšanai izglītības iestādēs.

"Mūsu mērķis ir ar maksimāli maziem resursiem panākt maksimāli lielu rezultātu, nevis mēnešiem darboties un radīt iespaidu, ka notiek atbalsta sniegšana skolēniem," skaidrojot ieceri, uzsvēra Kalvāns. Viņa ieskatā, jautājums, kādā veidā īstenot indivīdu tiesību ierobežošanu par labu vairākuma interesēm, ir trīs ministriju – Izglītības un zinātnes ministrijas, Tieslietu ministrijas un Labklājības ministrijas – kompetencē.

Gan Kalvāns, gan Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga iepriekš ļoti kritiski izteikušies par līdzšinējo Saeimas atbildīgo komisiju darbu.

Kalvāns pārmeta Saeimas deputātiem, ka jautājums par skolēnu vardarbību tiek risināts līdzīgi kā vardarbība pret sievieti Jēkabpilī, kur visas atbildīgās institūcijas bija informētas par draudiem sievietes dzīvībai, taču neviena nerīkojās, lai novērstu slepkavību. Arī Vanaga uzskata, ka diskusijas par skolēnu vardarbību būs vēl ilgi un, visticamāk, reāli lēmumi tiks pieņemti tikai tad, kad kādam vardarbības sekas būs letālas.

Rosina ļaut pārbaudīt skolēnu privātās mantas

Partiju apvienība "Apvienotais saraksts" piedāvā veikt grozījumus Izglītības likumā un Bērnu tiesību aizsardzības likumā, lai piešķirtu izglītības iestāžu personālam tiesības aizdomu gadījumā pārbaudīt skolēnu personīgās mantas un ierobežot vai aizliegt mobilo telefonu un viedierīču lietošanu skolā.

"Apvienotā saraksta" pārstāve Mudrīte Grundule uzskata, ka ar šādām izmaiņām būtu iespējams mazināt vardarbības gadījumus un apreibinošu vielu lietošanu skolās, kas kļuvusi par nopietnu problēmu. Šie grozījumi arī palīdzētu izglītības iestāžu personālam.

Grozījumu iniciators, "Apvienotā saraksta" deputāts Česlavs Batņa pauž pārliecību, ka šādi grozījumi ir nepieciešami, jo dotu legālu pamatu skolu personālam ātri risināt situācijas, kurās ir vardarbības pazīmes. "Jāatļauj legāli pārbaudīt skolas somas, ja radušās aizdomas, ka tur tiek slēptas apreibinošas vielas vai bīstami priekšmeti, piemēram, nazis, kas agresīva skolēna rokās var radīt apdraudējumu," uzskata politiķis.

"Apvienotā saraksta" politiķu akcentētā nepieciešamība steidzami rīkoties izskanējusi arī konferencē par bērnu un jauniešu psihoemocionālo veselību septembrī, arī UNESCO jūlija ziņojumā rosināts aizliegt mobilo viedierīču lietošanu izglītības iestādēs, pamatojot to ar sliktiem lasītprasmes rezultātiem sākumskolas posmā un traucēšanu koncentrēties mācībām.

"Apvienotā saraksta" deputāti uzsver, ka izglītības iestādes pašlaik likumīgi nevar ierobežot viedierīču un mobilo telefonu lietošanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.