Menu
 

Video: Tīnūžos piemin komunistiskā genocīda upurus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: Ikšķiles novada pašvaldība. Video: "Fakti TV" Foto: Ikšķiles novada pašvaldība. Video: "Fakti TV"

Šogad aprit jau 70. gadskārta kopš 1949. gada deportācijām, kad tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju tika izvesti uz tālo Sibīriju. 25. martā Tīnūžu tautas namā uz atmiņu pasākumu “Mums pieder savs laiks” pulcējās Ikšķiles novada represētās personas un viņu tuvinieki. Bija apskatāma arī sirdslietiņu izstāde, kurā izvietotas gan izsūtījuma laika liecības, gan mūsu dienās tapušās gleznas un atmiņu grāmata, informē Ikšķiles novada pašvaldībā.

Klātesošos uzrunāja Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš: “Jums šī diena ir ļoti būtiska. Kas vēl var būt ļaunāks par represijām, par ciešanām, ko jūsu ģimenes pieredzējušas.” Viņš uzsvēra, ka izvestie bija tie, kuri labi darīja savu darbu, bija saimnieki savā zemē, savā sētā. 



Pasākumā ar aicinājumu sadarboties pie politiski represētajām personām vērsās Ikšķiles Centrālās bibliotēkas vadītāja Dace Rempe un Tīnūžu kultūras mantojuma centra “Tīnūžu muiža” vadītājs Kaspars Špēlis. Viņi uzsvēra, ka pašvaldība apkopo informāciju par novada ļaudīm, kas tika izsūtīti uz Sibīriju, tādēļ katra represētā dzīvesstāsts ir nenovērtējama bagātība nākamajām paaudzēm.



Atmiņu pasākuma laikā tika noskaidrots, no kuras vietas Latvijā un uz kuru vietu Sibīrijā klātesošie tika izsūtīti. Atklājās, ka tālajā ceļā viņi devušies no tādām vietām kā Tīnūži, Kočerevas Latgalē, Ludzas apriņķa, Cēsīm, Ropažiem, Preiļu puses, Abrenes, Sērenes, Gulbenes, Sinobes pagasta, Jēkabpils Rubeņu pagasta, Vecpiebalgas novada, Rīgas, Ciemupes. Bet plašajā Sibīrijā tautieši tika izsūtīti uz Tomsku (piecas personas), Omsku (divas personas), Kolimu, Krasnojarsku un Šušenskas HES.

Pasākumā latviešu skaistākās un liriskākās dziesmas izpildīja vokālais ansamblis “Sentiments”, vēsta pašvaldības pārstāvji.



Savukārt pasākuma otrajā daļā visi pulcējās pie akmens, veltītam 1941.–1949. gadā represētajiem Ikšķiles pagasta iedzīvotājiem, lai noliktu ziedus un godinātu tos, kuri no tālās Sibīrijas dzimtenē neatgriezās.

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.