Menu
 

Gada kukainis – daudzveidīgā mārīte

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - alchetron.com Foto - alchetron.com

Latvijas Entomoloģijas biedrība (LEB) par Gada kukaini 2023 izvēlējusies daudzveidīgo mārīti (Harmonia axyridis), informēja biedrības LEB pārstāvis Voldemārs Spuņģis.

Mārītes mums visiem ir labi pazīstamas kā "dievgosniņas", mīļas vaboles, kas apēd laputis un dara dārzam labu. Tādu pie mums ir ap 50 dažādu sugu. Tomēr pavisam nesen, jau kopš 2009.gada Latvijā ielidojusi visai ēdelīgā daudzveidīgā jeb austrumu mārīte.

Tā nav mūsu faunai raksturīga, norāda LEB. Ievesta jau senāk Eiropā no Āzijas, kā efektīva laputu iznīcinātāja. Ja jau ievesta un izlaista brīvē, tad vajadzētu pielāgoties vietējiem apstākļiem. Daudzveidīgā mārīte ir ekoloģiski plastiska, barojas ne tikai ar laputīm un izplatījusies ne tikai Eiropā, bet arī citviet pasaulē. Uzbrūkot citiem kukaiņiem, arī vietējām mārīšu sugām, tā var ietekmēt vietējo faunu. Tieši tāpēc, pēc publikācijām, tā tiek uzskatīta par invazīvu, vietējās kukaiņus sugas ietekmējošu.

Nosaukums daudzveidīgai mārītei ir cēlies no tā, ka pieaugušās vaboles var būt visai atšķirīgas pēc ķermeņa krāsojuma. Pamata virspuses krāsojums ir oranžs ar 19-22 vai mazāk melniem punktiem, taču var būt arī melni īpatņi ar diviem oranžiem punktiem uz segspārniem.

Par 2023.gada kukaini šī suga izvēlēta:
- lai akcentētu invazīvu sugu ienākšanu Latvijā un ka ne vienmēr sugu introdukcija ir labvēlīga vietējām sugām;
- lai parādītu, ka Latvijas fauna turpina papildināties;
- lai parādītu sugas spējas pielāgoties vietējiem apstākļiem ārpus tās dabiskā areāla.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.