Menu
 

Kartupeļu audzētāji: Kartupeļu raža šogad būs labāka nekā iepriekšējos gados

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Salīdzinot ar pēdējiem diviem gadiem, šogad kartupeļiem raža būs laba, sacīja Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

Viņa stāstīja, ka tiem audzētājiem, kas savus laukus spēja nosargāt no lakstu puves, kartupeļi briest "pilnā sparā" un kopumā sezona, par spīti dažādajiem laika apstākļiem, bijusi kartupeļu laukiem labvēlīga.

Viņas ieskatā, lai gan pumpuru skaits nav liels, kopumā daudz bumbuļu atbilst pārtikas kvalitātei, tie ir lieli un apaļi.

Vienlaikus Kraukle atzina, ka bioloģiskajiem kartupeļu audzētajiem šosezon bijis grūtāk cīnīties ar kolorado vabolēm un lapu puvi, un tur bojājumi laukiem ir lielāki nekā konvencionālā lauksaimniecībā.

Tāpat Kraukle norādīja, ka agrās šķirnes jau ir nogatavojušās un tiek aktīvi novāktas. Šie kartupeļi paredzēti tiešajai realizācijai, jo miza nav pietiekami nogatavojusies, lai tos varētu ilgstoši uzglabāt.

Intensīva kartupeļu ražas sezona sāksies septembrī, savukārt septembra vidū sāks vākt tos kartupeļus, kuriem augu attīstību aizkavēja sezonas sākumā nosalušie laksti, teica Kraukle.

Runājot par kartupeļu cenu, Kraukle uzsvēra, ka cenu nosaka nevis audzētājs, bet tirgus. Patlaban kartupeļu audzētajiem realizācijas cena ir virs pašizmaksas.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība ir 1997.gadā reģistrēta biedrība. Biedrības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī, lai pārstāvētu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.