Menu
 

Ukraina noraida Putina aicinājumu pārtraukt uguni pareizticīgo Ziemassvētku laikā (papildināta)

  • Autors:  LETA/BBC

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks ceturtdien noraidījis Krievijas prezidents Vladimira Putina aicinājumu Kijivai sekot Krievijas piemēram un izsludināt pamieru frontē Ukrainā pareizticīgo Ziemassvētku laikā.

"Pirmkārt. Ukraina neuzbrūk svešai teritorijai un nenogalina civiliedzīvotājus. Kā to dara Krievijas Federācija. Ukraina savā teritorijā iznīcina tikai okupācijas armijas locekļus," tviterī raksta Podoļaks.

"Otrkārt. Krievijas Federācijai ir jāpamet okupētās teritorijas - tikai tad tai būs "pagaidu pamiers". Liekulību paturiet pie sevis," norāda Podoļaks.

Komentārā presei Podoļaks nosauca Putina soli par propagandas žestu un viltību.

"Krievija visādi cenšas vismaz uz laiku samazināt kauju intensitāti un uzbrukumu intensitāti saviem loģistikas centriem, lai iegūtu laiku papildu mobilizācijas veikšanai, vērienīgu nocietinājumu celtniecībai sagrābtajās teritorijās un armijas pārgrupēšanai," paziņoja Podoļaks.

Pēc viņa teiktā, vienlaikus Kremlis cenšas eiropiešiem parādīt, ka vēlas mieru, un likt viņiem izdarīt spiedienu uz ukraiņiem.

"Banāls triks. Tur nav ne mazākās vēlmes izbeigt karu. Turklāt atgādināšu, ka tikai Krievija ar raķetēm un droniem uzbrūk civiliem objektiem, tajā skaitā reliģisko rituālu vietām, un to dara tieši Ziemassvētku dienās. Tāpēc vēlreiz: nevajag reaģēt uz Krievijas Federācijas vadības apzināti manipulatīvām iniciatīvām," norāda Podoļaks.

ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka Putina izsludinātais Ziemassvētku pamiers Ukrainā ir tikai mēģinājums rast atelpu viņa kara centieniem.

"Viņš bija gatavs bombardēt slimnīcas, bērnudārzus un baznīcas" 25.decembrī un Jaungada dienā, pavēstīja Baidens. "Es domāju, ka viņš mēģina rast atelpu."

Arī Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka kritiski reaģējusi uz Putina izsludināto pamieru.

"Tā sauktais pamiers nesniedz ne brīvību, ne drošību cilvēkiem, kuri ikdienas bailēs dzīvo zem Krievijas okupācijas," tviterī raksta Bērboka. "Tāpēc mēs turpināsim atbalstīt ukraiņus, lai viņi atkal varētu dzīvot mierā. Ja Putins vēlētos mieru, viņš vestu savus karavīrus mājās un karš beigtos. Bet acīmredzot viņš vēlas turpināt karu pēc īsa pārtraukuma."

Putins ceturtdien uzdeva aizsardzības ministram Sergejam Šoigu ieviest uguns pārtraukšanas režīmu uz 36 stundām visā frontes līnijā Ukrainā pareizticīgo Ziemassvētku laikā.

"Ņemot vērā patriarha Kirila aicinājumu, es uzdodu Krievijas Federācijas aizsardzības ministram ieviest uguns pārtraukšana režīmu visā pušu saskarsmes līnijā Ukrainā no šī gada 6.janvāra plkst.12.00 (plkst.11.00 pēc Latvijas laika) līdz šā gada 7.janvāra plkst.24.00 (plkst.23.00 pēc Latvijas laika)," teikts prezidenta preses dienesta paziņojumā.

"Sakarā ar to, ka karadarbības rajonos dzīvo liels skaits pareizticīgo pilsoņu, mēs aicinām Ukrainas pusi izsludināt uguns pārtraukšana režīmu un ļaut viņiem apmeklēt dievkalpojumus Ziemassvētku vakarā, kā arī Ziemassvētku dienā," teikts Putina rīkojumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.