Menu
 

LVC no būvniecības kartelī iesaistītajiem uzņēmumiem cer piedzīt 3,374 miljonus eiro

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Valsts ceļu apsimniekotājs SIA "Latvijas valsts ceļi" no būvniecības kartelī iesaistītajiem uzņēmumiem - AS "A.C.B", AS "Ceļu pārvalde" un SIA "Strabag" - cer piedzīt zaudējumus 3 373 733 eiro apmērā.

Pieteikums tiesai tiek gatavots pret visiem trim par karteli sodītajiem ceļu būvniekiem solidāri.

LVC norādīja, ka pieteikums tiesai būs apjomīgs, un tā sagatavošana prasīs laiku. Patlaban speciālisti pie tā ir sākuši darbu.

Jau ziņots, ka Konkurences padome (KP) par dalību ceļu būves kartelī "A.C.B.", "Ceļu pārvaldei" un "Strabag" piemēroja sodu kopumā 4 451 649,77 eiro apmērā.

KP, pamatojoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sniegto informāciju un izpētes laikā papildu gūtajiem pierādījumiem, konstatējusi Konkurences likumā un līgumā par Eiropas Savienības darbību noteikto aizliegumu pārkāpumu ceļu būves uzņēmumu darbībās.

KP aizliegto vienošanos konstatējusi LVC rīkotajos publiskajos iepirkumos par ceļu un maģistrāļu būvniecību Latvijā.

"A.C.B." piemērots sods 2 920 157,18 eiro apmērā, "Ceļu pārvaldei" - 1 026 958,61 eiro apmērā, bet "Strabag" - 504 533,98 eiro apmērā.

KP piemērotais sods tiek aprēķināts procentos no uzņēmuma iepriekšējā finanšu gada apgrozījuma, ņemot vērā pārkāpuma ilgumu un smagumu, tādējādi "A.C.B." tie ir 4,4% no apgrozījuma, "Ceļu pārvaldei" - 3,4% no apgrozījuma, bet "Strabag" - 3,3% no apgrozījuma.

Papildus tam ar "A.C.B." un "Strabag" KP panākusi izlīgumu par tiesiskā strīda izbeigšanu lietā, uzņēmumiem piekrītot konstatētajiem faktiem un apņemoties nepārsūdzēt KP gala lēmumu. Izlīgums paredz soda samazinājumu par 10%.

KP konstatēja, ka aizliegtās vienošanās īstenošanā īpaša loma bija "A.C.B." pārstāvim, kurš atsevišķās tikšanās reizēs sadalīja iepirkumus starp uzņēmumiem, kā arī apkopoja informāciju par iepirkumiem tabulās. Tāpat "A.C.B." pārstāvis regulāri komunicēja ar bijušo LVC pārstāvi, cita starpā, apspriežot jautājumus par iepirkumiem.

Arī "A.C.B." ar KP vēlāk panāca izlīgumu, kas paredz 2,9 miljonu eiro soda naudu samaksāt saskaņā ar 42 mēnešu grafiku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.