Menu
 

Lingebērziņš: Dati par tūristu mītnēs apkalpoto personu skaitu februārī nāk ar vilšanos Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Dati par tūristu mītnēs apkalpoto personu skaitu februārī tomēr nāk ar vilšanos - ienākošā tūrisma nozares atkopšanās Latvijā "buksē" un cīņā par ārvalstu tūristu piesaisti Latvija zaudē saviem kaimiņiem, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas "Facebook" lapā norāda nozares eksperts un Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidents Ēriks Lingebērziņš.

"Ir laiks atzīt, ka nepieciešams mērķtiecīgāks darbs, lai nodrošinātu straujāku tūrisma nozares attīstību 2023.gadā," uzsver Lingebērziņš.

Viņš publikācijā min, ka, salīdzinot ar janvāri, šogad Latvijā februārī situācija tūristu mītnēs ir uzlabojies. Vienlaikus Eiropas Savienībā (ES) kopumā 2023.gada janvārī apkalpoto ārvalstu tūristu skaits ir sasniedzis 93% no 2020.gada janvāra līmeņa, kamēr Latvijā janvārī sasniegti vien 50% no 2020.gada rādītājiem.

Lingebērziņš norāda, ka faktiskos skaitļos vēl mazāks tūristu skaits februārī Eiropā ir bijis tādās valstīs kā Lihtenšteina, Kosova, Albānija un Luksemburga. "Saprotams, ka šie galamērķi sava izmēra dēļ nav objektīvi salīdzināmi ar Latviju," atzīmē eksperts.

Tāpat Lingebērziņš pauž, ka, neskatoties uz situāciju tūrisma mītnēs, pieaug lidostā "Rīga" apkalpoto pasažieru skaits, kas apstiprina novērojumus par izejošā tūrisma straujo atkopšanos un, neskatoties uz augsto inflāciju, Latvijas iedzīvotāju vēlme ceļot nav mazinājusies.

Viņš uzsver, ka, lai tūrisms atkal būtu nozīmīga Latvijas ekonomikas sastāvdaļa, ir vajadzīgs ienākošais tūrisms kā daļa no pakalpojumu eksporta.

"Acīmredzot, ir nepieciešama vēl mērķtiecīgāka un intensīvāka rīcība, lai nodrošinātu ārvalstu tūristu pavadīto nakšu skaita atgriešanos vismaz tādā līmenī, kāds tas ir tuvējās kaimiņvalstīs," min Lingebērziņš, piebilstot, ka, iespējams, ir jāmaina pieeja kā raugāmies uz galvenajiem eksporta tirgiem, mērķtiecīgi piesaistot vairāk tūristus no valstīm, kuras var nodrošināt ilgāku uzturēšanās ilgumu un tēriņus.

Viņaprāt, ir nepieciešama tūlītēja un aktīva rīcība darbā ar valsts tēlu Vācijā, Lielbritānijā, Somijā, Norvēģijā, Zviedrijā un vēl kādā no iedzīvotāju skaita ziņā lielajām valstīm Eiropā, nodrošinot ne tikai nozares atjaunošanos, bet izaugsmi.

"Ir laiks rīcībām - konkrēti galamērķa produkti, galamērķa pieredzējumi, daudzveidīgs piedāvājums. Mēs nevaram atļauties izniekot šo tūrisma vasaras sezonu plānojot, analizējot un domājot. Rīcības laiks ir tagad," uzsver Lingebērziņš.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs šogad februārī viesu pavadīto nakšu skaits palielinājies par 41,4% salīdzinājumā ar 2022.gada attiecīgo periodu, veidojot 230 810.

Tostarp ārvalstu viesu pavadīto nakšu skaits Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs 2023.gada februārī salīdzinājumā ar 2022.gada februāri audzis par 77,6% un bija 129 600, bet vietējo iedzīvotāju pavadīto nakšu skaits Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs palielinājies par 12,1% un veidoja 101 200.

Ārvalstu viesu vidējais uzturēšanās ilgums 2023.gada februārī Latvijas tūristu mītnēs bija 1,8 naktis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.