Menu
 

Pašvaldību vēlēšanās Ādažu novadā par 15 vietām domē cīnīsies 111 kandidāti septiņos sarakstos

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās par 15 vietām jaunā Ādažu novada domē cīnīsies 111 kandidāti no septiņiem sarakstiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotā informācija.

Līdz ar vēlēšanām vienotā novadā apvienosies Ādažu un Carnikavas pašvaldības. Ādažu novadā pašlaik ir ap 13 000 iedzīvotāju, bet Carnikavas novadā - ap 10 000. 2017.gada pašvaldību vēlēšanās Ādažu novadā tika pieteikti seši saraksti un 72 kandidāti, savukārt Carnikavas novadā tika iesniegti septiņi saraksti ar 88 kandidātiem.

Deputātu kandidātu sarakstus gaidāmajās vēlēšanās iesniegusi Latvijas Reģionu apvienība (LRA), Latvijas Zemnieku savienība (LZS), Jaunā konservatīvā partija (JKP), "Saskaņa", "Kustība "Par!"" un "Jaunā vienotība", Zaļā partija un "KPV LV".

Sīvākā cīņa varētu būt gaidāma starp LRA un LZS, jo LRA sarakstā pirmais numurs ir Ādažu domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks, bet LZS sarakstu vada Carnikavas domes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa. Sprindžuka saraksts iepriekšējās vēlēšanās Ādažos ieguva pārliecinošu vairākumu, kamēr Mieriņas pozīcijas Carnikavā bija nedaudz nestabilākas un LZS vēlēšanā ieguva 7 vietas no 15.

LZS sarakstā teju puse kandidātu ir Carnikavas un Ādažu domju deputāti. Pirmās trīs saraksta vietas ieņem Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, Ādažu novada domes deputāte Adrija Keiša un Carnikavas novada domes deputāte Genovefa Kozlovska. Sarakstā iekļauts arī Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas Būvniecības daļas vadītājs Edgars Pudzis, SIA "Brīvā Austras skola" dibinātāja Sandra Bukovska un skolas lietvede Kristīne Kalnozola, kā arī vēl 12 kandidāti.

Partija programmā sola ieguldīt līdzekļus labu ceļu, sabiedriskā transporta un veloceliņu izveidošanā, tai skaitā atjaunojot vai izbūvējot ciemu centrālās ielas un to savienojumus ar novada centriem. Politiskais spēks arī sola pakāpeniski nodrošināt īpašuma nodokļa atlaidi 90% apmērā, kā arī dienas centra atklāšanu Ādažos un sociālās aprūpes centra atklāšanu Carnikavā.

LRA saraksta galvgalī ir Ādažu novada domes priekšsēdētājs Sprindžuks, aiz kura seko privātās vidusskolas "Ādažu Brīvā Valdorfa skola" valdes priekšsēdētāja Kerola Dāvidsone un SIA "Emerald Baltic" valdes loceklis Valērijs Bulāns, kuri abi ir arī Ādažu domes deputāti. No šī saraksta gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās kandidēs arī vairāki citi esošie Ādažu novada domes deputāti, Ādažu slimnīcas valdes loceklis, kā arī Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes prodekāns Jānis Grasis.

Politiskais spēks programmā sola, ka paplašinās sociālās aizsardzības programmas un sniegs atbalstu visneaizsargātākajām iedzīvotāju grupām, ģimenēm ar bērniem, invalīdiem un pensionāriem, kā arī ar valsts atbalstu Ādažos izveidos Valsts policijas iecirkni, bet Kadagā būšot pilnas funkcionalitātes Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta depo. Pēdējie divi gan nav pašvaldības līmenī izlemjami jautājumi.

JKP izvirzījusi 17 kandidātus, un ar pirmajiem trīs numuriem Ādažu novadā startē tieslietu ministra padomnieks Imants Krastiņš, Ādažu slimnīcas ārste-rezidente Arta Deniņa un Garkalnes novada būvvaldes inženieris Kaspars Neilands. Partijas kandidātu sarakstā iekļauti Carnikavas Mūzikas un mākslas skolas direktors, florbola treneris, pensionārs un divi Carnikavas novada domes deputāti.

Politiskais spēks sola veikt auditus pašvaldības kapitālsabiedrībās, pārskatīt pakalpojumu līgumus un sakārtot pašvaldību saimnieciski un iedzīvotājiem izdevīgi. Tāpat JKP plāno izveidot "Novadnieka karti", lai deklarētie novada iedzīvotāji saņemtu pašvaldības pakalpojumus bez maksas - stāvlaukumus pie jūras, lētu vietējo sabiedrisko transportu, bet senioriem tas būtu bez maksas.

"Saskaņas" sarakstā ar pirmajiem trim numuriem startēs bijušais Rīgas domes deputāts, SIA "Usinsh Management" valdes loceklis Druvis Kleins, kuram savulaik bija nozīmīga loma cīņās par varu īsi pirms Rīgas domes atlaišanas, SIA "Vaditax PRO" vadītājs Eduards Burģelis un SIA "Honzels" sagādnieks Jānis Leja. Partijas sarakstā iekļauta arī Nacionālo bruņoto spēku pasniedzēja Svetlana Kuzmina-Žuravļova, grieķu-romiešu cīņas treneris Andrejs Zjatkovs un vairāku uzņēmumu valdes locekļi.

Šīs partijas kandidāti sola revidēt Ādažu un Carnikavas pašvaldību administrāciju, uzņēmumu un kapitālsabiedrību darbu, meklēt līdzekļus, lai samazinātu izdevumus un rastu papildus finansējumu kvalitatīvākai novada pārvaldei un ērtākai dzīvei jaunajā novadā. Tāpat "Saskaņa" partijas programmā raksta, ka tā plāno ieviest vienas pieturas aģentūras principu klientu apkalpošanā.

"KPV LV" gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās Ādažu novadā pieteikusi septiņus kandidātus, un saraksta "lokomotīves" ir "Tiesu namu aģentūras" informācijas tehnoloģijas speciālists Toms Baltacis, "Bridgestone Europe" rūpnīcas pārstāvis Pauls Lubgāns un SIA "Kaltess" valdes loceklis Mārtiņš Riekstiņš. 

Partija Ādažu novadā ir apņēmusies radīt jaunas pirmsskolas izglītības iestādes novada mazākajos ciematos, atjaunot esošās atpūtas vietas un gājēju celiņus piejūras dabas parkā, kā arī izveidot jaunas dabas

takas un atpūtas vietas visā novadā. "KPV LV" plāno arī iesaistīties Ādažu lidlauka attīstībā un modernizēšanā, kā arī izveidot vienotu novada mājaslapu, kurā iedzīvotājiem būtu ērti pieejami domes elektroniskie pakalpojumi un iespējas izteikt savu viedokli par projektiem un plānotajiem lēmumiem.

"Jaunās vienotības" un "Kustība "Par!"" kopīgajā sarakstā saraksta augšgala pirmos trīs numurus ieņēmuši Carnikavas novada domes deputāte Sniedze Brakovska, SIA "Baltsum" valdes loceklis Mārtiņš Spravņiks un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sistēmanalītiķis Toms Ceļmillers. Politisko spēku kopīgajā sarakstā kandidē arī Rīgas pašvaldības policijas Kurzemes pārvaldes priekšnieka vietnieks Mārtiņš Balodis un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Vecākais uzraudzības eksperts Ģirts Dubkēvičs.

Šie politiskie spēki sola padarīt Ādažu novadu par labāko dzīvesvietu Latvijā. Programmā partiju apvienība sola veidot Ādažu novadu par vietu, kurā grib dzīvo jaunās ģimenes, kurā rūpējas par senioriem, maznodrošinātajiem un personām ar īpašām vajadzībām, kā arī vietu, kur attīstās uzņēmējdarbība, radot ilgtspējīgas darba vietas un pakalpojumus.

Savukārt Latvijas Zaļās partijas "lokomotīves" jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās būs Ādažu domes deputāts, SIA "Zaļā saule" valdes loceklis un bijušais Rīgas mērs Gundars Bojārs, biedrības "Aktīvās jaunatnes fedrācija" valdes loceklis Mārtiņš Eikens un Ādažu vidusskolas direktora vietniece izglītības jomā Sarma Jēkabsone. Partijas sarakstā ir arī citu uzņēmumu valdes locekļi, priekšsēdētāji, speciālisti un medicīnas nozares pārstāvji.

Zaļā partija sola, ka atbalstīs videi draudzīgu energoresursu izmantošanu, kā arī sola stiprināt bioloģisko un videi draudzīgo lauksaimniecību. Tāpat politiskais spēks plāno izveidot aukļu dienestu, bērnu istabas, mazuļu īslaicīgai pieskatīšanai, un finansiāli atbalstīt ģimenes, kurās audzina bērnus ar īpašām vajadzībām.

Saskaņā ar Saeimā pieņemto Administratīvi teritoriālās reformas likumu no 2022.gada 1.jūlija Ādaži kļūs par pilsētu. Tāpat noteikts, ka topošā Ropažu novada pašvaldībai līdz 2023.gada 31.decembrim būs jāapstiprina pašreizējā Garkalnes novada sadalīšanas plāns, to nosūtot izvērtēšanai topošā Ādažu novada pašvaldībai. Ropažu un Ādažu novada pašvaldībām pēc tam būs jālemj par novadu teritoriju robežu grozīšanu.

Šobrīd Ādažu novada domi vada Sprindžuks, un viņa vietnieks ir viņa partijas biedrs Pēteris Balzāns. Kopumā no 15 deputātiem "Latvijas reģionu apvienību" šajā sasaukumā pārstāv 10 deputāti. Arī Carnikavas domē šobrīd ievēlēti 15 deputāti, un tur septiņi deputāti ir Latvijas Zemnieku savienības pārstāvji.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.