Menu
 

Pētījums: 87% Latvijas iedzīvotāju plāno izmantot dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Tuvojoties depozīta sistēmas ieviešanai 2022. gada 1. februārī, vairākums iedzīvotāju (84%) atzinuši, ka dzērienu iepakojumu depozīta sistēma (DS) Latvijā ir nepieciešama, savukārt 87% respondentu pauduši nostāju, ka pēc iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanas viņi izmantos iespēju nodot tukšos dzērienu plastmasas, stikla vai skārda iepakojumus, saņemot atpakaļ depozītā iemaksāto naudu.

Kopumā latvieši pret gaidāmo depozīta sistēmu ir noskaņoti pozitīvi un saskata tās pienesumu vides piesārņojuma mazināšanā, secināts februāra izskaņā SIA "Depozīta iepakojuma operators" sadarbībā ar pētījumu centru SKDS veiktajā pētījumā.

Lielākie depozīta sistēmas atbalstītāji, kas uzsver sistēmas nepieciešamību, ir vīrieši vecumā no 30 līdz 60 gadiem ar vidēji zemiem un vidējiem ienākumiem (89%), jaunieši vecumā no 18 līdz 22 gadiem (87%), seniori (87%), kā arī ģimenes ar bērniem (86%). Vairākums šajās iedzīvotāju grupās esošie respondenti gatavi arī praktiski iesaistīties depozīta sistēmā un nodot tukšo iepakojumu – tā atbildējuši attiecīgi 90%, 96%, 83% un 91%.

Kā viens no lielākajiem izaicinājumiem depozīta sistēmas ieviešanas procesā tiek uzskatītas sabiedrības bažas par depozīta sistēmas ērtumu – tā norādījis 71% no tiem respondentiem, kas depozīta sistēmu neplāno izmantot (7% no visiem aptaujātajiem), savukārt 14% no visiem respondentiem par depozīta sistēmu nav dzirdējuši vispār.

Pētījumā par sabiedrības nostāju gaidāmās depozīta sistēmas kontekstā tāpat noskaidrots, ka iedzīvotājus nākotnē nodot dzērienu iepakojumus depozīta sistēmā motivētu rūpes par vidi un mazāk atkritumu dabā (88%), atgūtais depozīta maksājums – 10 centi par vienību (85%), kā arī mūsdienīgs dzīvesveids un iekļaušanās sabiedrībai nozīmīgā iniciatīvā (69%).

Kā zināms, 2022.gada 1. februārī Latvijā uzsāks darboties vienota depozīta sistēma dzērienu iepakojumam. Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visa veida alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 0,10 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums būs iztukšots.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.