Menu
 

Dzintris Kolāts. Ballē pie "ragainā" Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Foto - LETA Foto - LETA

Neparasti talantīgais Mihails Bulgakovs savā episkajā romānā “Meistars un Margarita” cita starpā norāda uz to virtuālo elpu, kas atrodas starp šķietamo un faktisko. Bieži vien mierīgāk un vienkāršāk ir dzīvot šķietamības pusē. Pat nojaušot, ka tā ir tikai iedomu konstrukcija. Nemaz nezinām, ka kaimiņš apmeklē balles pie “ragainā”, ar ko šai gadījumā domājam krievu okupantus. Cik savādas izjūtas un nepatīkama vilšanās. Sākumā likās, bet vēlāk izrādījās... Tālāk par vienu no šādiem vilšanās gadījumiem.

Vispirms – šā gada marts. Jau nepārprotami redzams Krievijas uzbrukums Ukrainai. Okupanti šauj cilvēkus, izvaro, laupa, dedzina. Skrupulozi sekojam valstu pieņemtajām sankcijām pret agresoru. Šķiet, viss notiek pārāk lēni. Šausmināmies, ka vairāki lielie zīmoli – “Coca-Cola”, “Pepsi” un vēl daži – turpina darbu Krievijā. Parādās nikni virsraksti par limonādi ar asins garšu un tādā garā.

Sevi mēs redzam Ukrainai solidārāko valstu rindā blakus Polijai Lielbritānijai un citām. Tam ir pamats. Reinis Pozņaks vāc džipus un ved uz Ukrainu. Katrs cenšas ziedot naudu, cik iespējams, uzņēmumi ved preces un atdod bez maksas, plīvo zili dzeltenais. Tas tiešām tā notiek.

Un nu jau maija nogale. Reinis Pozņaks arvien ved automobiļus, novados aicina ziedot ukraiņu ļaudīm, kas bēg no kara.

Arī “Coca-cola” un “Pepsi” aiziet no Krievijas, bet Rietumeiropa un ASV ziņo par sesto sankciju kārtu... Rezumējot: tuvojas pilnīga fašistiskā agresora blokāde. Ilgi vairs neelpos...

Un tad es atveru Centrālās statistikas pārvaldes lapu, kas rāda lielākos Latvijas eksporta partnerus martā – martā! – un redzu, ka Krievija šā gada martā ir SESTAIS lielākais Latvijas eksporta partneris. Priekšā Dānijai, Polijai, ASV. Kopējais eksporta apgrozījums bijis pāri 90 miljoniem eiro. Vēl interesantāk, ka martā eksporta apjoms uz Krieviju ir pieaudzis. Februārī, piemēram, bija 78 miljoni.

Kuras nozares tad ir nadzīgākās liekuļotājas, droši vien publiski turpinot aurot par atbalstu Ukrainai? Šī materiāla nelielais formāts neļauj aptvert visu, bet ciniskākā nozare šai sarakstā ir... nē, nevis šprotes (apaļa nulle), bet, piemēram, gaisa kondicionēšanas iekārtas. Martā tās uz “pufaikciemu” eksportētas divas reizes (!) vairāk nekā februārī vai janvārī.

Šajā kompānijā labi jūtas arī nozare “Farmaceitiskie produkti”. Eksporta apjoms martā gandrīz vienpadsmit miljoni... pret sešiem miljoniem februārī. Dažādi iet alkohola eksportam, bet – urā, biedri! – arī tas notur savas pozīcijas. Autoram gan zināms, ka te nav runa par “Latvijas balzama” produktiem, bet to “šmigu”, kas Latvijā ienāk no citām valstīm un tālāk ceļo uz austrumiem. Tā sauktais reeksports.

“Kā?! Kā tas var būt?!” brēca kāds čekists, kad “Meistara un Margaritas” ekranizējumā kāds biedrs pasniedza izziņu, ka bijis ballē pie Sātana. Nedz čekists, nedz ģeniālā darba autors Bulgakovs nezināja, ka mūsdienu cinisma līmenis ies tālu pāri naivajai izziņai, kuru uzšņāpa pekles kunga sulainis kaķis Begemots.

Balle pie Sātana kaimiņos turpinās. Un mums būtu tiesības zināt, kas tur piedalās. Iepriekš minētie ir oficiāli dati, un Ekonomikas ministrijai noteikti ir zināmi konkrēti uzņēmumi, kas turpina ballīti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.