Menu
 

Latvijas Banka izlaidīs Ukrainas cīņai par brīvību veltītu monētu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Latvijas Banka Foto - Latvijas Banka

15.decembrī Latvijas Banka izlaidīs Ukrainas brīvībai veltītu sudraba kolekcijas monētu. Monētai ir ne tikai simboliska, bet arī praktiska jēga. Ar tās palīdzību Latvijas Banka veiks ziedojumus Ukrainas atbalstam – gūtie ienākumi no katras pārdotās monētas tiks ziedoti Ukrainai. Iegādājoties šo monētu, atbalsts būs ne tikai morāls, bet arī taustāms.

“Krievijas iebrukums Ukrainā 2022. gada 24. februārī mainīja pasaules vēstures ritējumu un dziļi satrieca ikvienu no mums. Ukraina turpina cīnīties par savu brīvību, kā arī par Rietumu civilizācijas – tātad arī mūsu – vērtībām. Monēta ir atgādinājums – nedrīkst pagurt un samierināties ar Ukrainā notiekošo. Ukrainas brīvība ir mūsu visu atbildība,” teikts Latvijas Bankas paziņojumā.

Kolekcijas monētas "Ukrainas brīvībai" autors ir ukraiņu mākslinieks Serhijs Maidukovs. Monētas skatpunktu mākslinieks koncentrējis uz vienu vienīgu vārdu – ВОЛЯ –, kam viņa dzimtajā valodā ir daudznozīmju jēga: BRĪVĪBA; GRIBA; VARA. Monētas plastiskā veidojuma autore ir Ligita Franckeviča.

Monētas reversā attēlotais putns ar zelta zvaigznīti ir nākotnes apsolījuma tēls politiskajā telpā – Ukrainai kļūstot par savējo Eiropas Savienībā. Bet – ne tikai. Tas ir liecinājums un reizē atgādinājums – gara lidojumam brīvības garants ir klātesošs.

Monētas "Ukrainas brīvībai" grafiskā dizaina konkurss bija īpašs ar to, ka tajā pēc Latvijas Bankas uzaicinājuma piedalījās pieci atzīti mākslinieki no Ukrainas – Katerina Bjelobrova, Ņikita Kadans, Serhijs Maidukovs, Romans Miņins un Anna Zvjaginceva. Visu konkursā iesniegto darbu raksturs bija dziļi emocionāls un personisks.

No 16. decembra visu mākslinieku darbi tiks izstādīti Latvijas Bankas galvenās ēkas (Rīgā, K. Valdemāra ielā 2A) foajē, kur tos varēs apskatīt ikviens interesents.

Jauno monētu no 15. decembra plkst. 12.00 varēs iegādāties Latvijas Bankas numismātikas produktu iegādes vietnē. Monētas cena – 75,50 eiro, iegādes limits vienai personai – 5 monētas. Monētas tirāža ir 8000 eksemplāru. Monēta izgatavota “Lietuvos monetų kalykla” Lietuvā. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.