Menu
 

Pieci padomi, kā iedvesmoties ātrām un vienkāršām receptēm ar Āzijas garšu

  • Autors:  Inga Auziņa, “Paulig” un “Santa Maria” mārketinga aktivitāšu vadītāja mazumtirdzniecībā Latvijā
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Āzijas virtuves ēdieni ir viegli un ātri pagatavojami – tiem nepieciešami daži produkti, garšvielas, kas nodrošina to īpašo garšu, un, atkarībā no receptes, dārzeņi –  kāposti, brokoļi, paprika, burkāni, pākšaugi, kā arī gaļa, zivis. Āzijas virtuvi sev atklāj arī aizvien vairāk cilvēku, kuriem aktuāls ir vegāns uzturs. Turklāt Āzijas garša ir iegūstama ne tikai pamatēdieniem, bet arī dažādiem desertiem un dzērieniem, receptēs izmantojot kokosriekstu pienu, laimu, ingveru u.c.

Kokosriekstu pienam ir viena no galvenajām lomām Āzijas virtuvē! Kokosriekstu pienu ražo no baltā kokosriekstu mīkstuma. Pēc plānās, brūnās miziņas noņemšanas, kokosriekstu mīkstums tiek rīvēts, sajaukts ar karstu ūdeni un berzts caur smalku sietu, iegūstot sev raksturīgo garšu un uzturvielas. No izmantotā ūdens daudzuma atkarīga kokosriekstu piena garša un treknums. Tālāk kokosriekstu piens tiek pasterizēts.

Mēs izmantojam kokosriekstus, kas iegūti rūpīgi izvēlētās plantācijās Šrilankā un Taizemē. Tos nogādā mūsu reģionālajās ražotnēs, un, kad kokosriekstu piens ir pagatavots, tas tiek nosūtīts uz Gēteborgas ostu, Zviedrijā un tālāk uz Latviju.

Pamatēdienu gatavošana balstīta tikai uz dažiem soļiem – vispirms, piemēram, apcep gaļu un dārzeņus, pēc tam pievieno Āzijas virtuvei raksturīgu mērci – saldskābo, ar soju un saldo čili, Pad Thai vai austerēm un ķiplokiem vai arī Āzijas garšvielas ar zaļo vai sarkano kariju.

Sautējumā vai pastas mērcē krējumu aizstājiet ar kokosriekstu pienu! Aizvietojiet jogurtu savā smūtijā ar kokosriekstu pienu un pagatavojiet smūtiju arī tiem, kuri nedrīkst lietot piena produktus. Turklāt arī kulinārijā pienu varat aizstāt ar kokosriekstu pienu, piemēram, bulciņās. Vēl viena recepte – sablendējiet divas daļas saldētu ogu vai augļu, 1 daļu kokosriekstu piena, ielieciet saldētavā uz aptuveni divām stundām – iegūsiet ļoti gardu saldējumu.

Kā izvēlēties maltītei piemērotākās nūdeles?

Olu nūdeles ir garas un taisnas – tās nesalips kopā vienā kunkulī. Ja meklējat nūdeles bez glutēna, tad vērts uzturā iekļaut rīsu nūdeles. Tās ir piemērotas dažādiem vok ēdieniem. Piemēram, Taizemē Pad Thai pagatavošanai tradicionāli tiek izmantotas tieši rīsu nūdeles, jo tās spēj uzsūkt īsto daudzumu šī ēdiena mērces.

Kviešu nūdeles ir biezākas un būs lieliski piemērotas visiem kokosriekstu piena ēdieniem. Nūdeles kokosriekstu pienā nezaudē savu patīkamo konsistenci. Stikla nūdeles var pasniegt gan siltas, gan aukstas, un no tām var gatavot Āzijas salātus, dārzeņu rullīšus. Stikla nūdeles ir plānas un vieglas, nesatur glutēnu. Ramen ir garda japāņu virtuves zupa, ko viegli varat pagatavot mājās, un Ramen nūdeles ir plānākas nekā olu nūdeles un saglabā savu patīkamo konsistenci arī karstā zupā, nepārvāroties un nesalīpot kopā.

Kokosriekstu piens gan pamatēdienā, gan desertos

Krēmīgais kokosriekstu piens nesatur piedevas un tajā ir ļoti daudz kokosrieksta. Tas ir brīnišķīgs gan uzkarsēts, gan auksts, gan arī saldēts – vienkārši pievienojiet to sautējumam vai pielieciet saldētām ogām, lai ātri pagatavotu saldējumu. Var pagatavot barojošu un veselīgu smūtiju, čia sēklu pudiņu u.c. Jāatceras, ka kokosriekstu piens jāuzglabā istabas temperatūrā.

Citronzāle labi sader ar Āzijas ēdieniem

Citronzāle no ārpuses var būt kokaina un cieta, taču, ja ar nazi saspiedīsiet tās mizu un pievienosiet zaļos stiebrus sautējumam, jūs sagaidīs īsts pārsteigums. Citronzāle piešķirs ēdienam aromātisku citrona garšu, kas ideāli sader ar ēdieniem, kuri satur kokosriekstu pienu. Izmantojiet to tāpat kā lauru lapas un vienmēr pirms pasniegšanas izņemiet no sautējuma. Garda Tom Kha zupa taizemiešu gaumē ar vistu, dārzeņiem un nūdelēm izdodas, ja šajā sātīgajā zupā ir jūtama galangala, kokosriekstu un arī citronzāles garša.

Ingvers svaigā un pulvera veidā

Ingvers ir veselīgs un piešķir ēdienam asu, citrusaugļiem līdzīgu garšu. Kad reiz būsiet izmēģinājuši ingveru, tas kļūs par uzticamu sabiedroto jūsu virtuvē. Turklāt tajā ir daudz antioksidantu, kas pazemina holesterīna līmeni un asinsspiedienu, kā arī veicina gremošanu un nodrošina pretiekaisuma iedarbību. Ir receptes, kurām jāpievieno svaigs ingvers, Āzijas ēdienos labi iederas arī malts ingvers. Gardu Tom Kha zupu var pagatavot ar ingvera, koriandra un zivs mērces Āzijas garšām.

Laims marinādēm un kūkām

Laims ir izcili piemērots maltītēm, kurām vēlaties piešķirt Āzijas garšu. Lai iegūtu izteiksmīgu laima garšu, var izmantot gan tā sulu, gan miziņu. Sajauciet to ar ķiplokiem vai ingveru, lai pagatavotu marinādi maigai, sulīgai gaļai, lasim. Svaiga salsa ar saldu ananasu un asiem halapenjo ir garšīga piedeva grilētiem ēdieniem. Pastipriniet garšu ar izspiestu laima sulu, piparmētru un koriandru! Ja ir ideja gatavot desertu, pat iesācējiem viegli padosies Vegānu kūka ar svaigu laima glazūru. 

Āzijas ēdienu receptes

Āzijas Tom Kha zupa
(porciju skaits – 4)

Sastāvdaļas: 1 paciņa “Santa Maria” Āzijas garšvielas Tom Kha zupai, 1,5 iepakojums kokosriekstu piens, oriģinālais, 250 g šampinjoni (vai šitaki sēnes), 400 g tīģergarneles, 1 gab. sarkanā paprika, 1 gab. tomāts, 2 ēd.k. laima sula, 1 buntīte koriandrs, 1 gab. citronzāles stiebrs.

Pagatavošana

Kokosriekstu pienam pievieno 400 ml ūdens, Tom Kha garšvielas un citronzāles stiebru (iepriekš sadauza vai salauž, lai izdalās garša).

Uzvāra, pievieno strēmelītēs sagrieztu papriku, šķēlītēs sagrieztas sēnes un gabaliņos sagrieztu tomātu, īsu brīdi vāra, līdz paprika un sēnes ir mīkstas.

Liek klāt izlobītas garneles, vēl brīdi vāra, līdz garneles kļūst rozā.

Citronzāli no zupas izņem, pievieno sasmalcinātu koriandru un laima sulu.

Saldskāba vistas gaļa ar dārzeņiem un olu nūdelēm
(porciju skaits – 4)

Sastāvdaļas: kokosriekstu eļļa, ingvers (svaigs), 2 daiviņas ķiploki, 1 gab. burkāns, 1 gab. sarkanā paprika, 6 gab. šampinjoni, 0.5 gab. brokolis, 100 ml Indijas rieksti, sāls, 1 paciņa “Santa Maria” Āzijas vok mērce, saldskābā, 1 iepakojums “Santa Maria” Olu nūdeles, sezama sēklas, “Tellicherri” melnie pipari.

Pagatavošana

Izvāra nūdeles. Izvārītās nūdeles pārlej ar aukstu ūdeni.

Vistas gaļu sagriež gabaliņos, ķiplokus un ingveru sarīvē, burkānu, papriku un šampinjonus sagriež plānās strēmelēs un sakapā brokoļu ziedkopas.

Cepešpannā uzkarsē eļļu, pievieno vistu un cep. Izcepto gaļu atliek malā.

Pannā saber visus dārzeņus un riekstus, maisot cep dažas minūtes. Svarīgi nepārcept; dārzeņiem jāpaliek kraukšķīgiem.

Pievieno vistu ceptajiem dārzeņiem, apkaisa ar sāli un pipariem, samaisa.

Ielej mērci, samaisa.

Pasniedz ar vārītām nūdelēm, pārkaisa ar sezama sēklām.

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.