Menu
 

Pētījums: Pēc izsniegto patēriņa kredītu apmēra nebanku kreditētāju nozare Latvijā sāk līdzināties banku sektoram

  • Autors:  LETA
Foto - Oskars Ludvigs Foto - Oskars Ludvigs

Nebanku kreditētāju nozare pēc izsniegto patēriņa kredītu apmēra ir jau gandrīz sasniegusi banku sektora izsniegto patēriņa kredītu apmērus, ceturtdien pētījuma "Latvijas nebanku patērētāju kreditēšanas nozares attīstība" prezentācijā sacīja profesors Arnis Sauka.

Viņš informēja, ka nebanku kreditētāju izsniegtais kopējais patēriņa kredītu apmērs 2021.gadā, kas ir jaunākā pieejamā informācija, sasniedza vairāk nekā 350 miljonus eiro, savukārt banku sektora privātpersonām izsniegto kredītu apmērs, neiekļaujot kredītkaršu aizdevumus, 2022.gadā veidoja 365,5 miljonus eiro.

Nebanku patēriņa kreditēšanas nozares pienesums valsts kopbudžetā 2022.gadā bija vairāk nekā 26,89 miljoni eiro, un šobrīd nozarē tiek nodarbināti kopumā vairāk nekā 1300 darbinieku.

Ja salīdzina vidējās svērtās aizdevumu likmes, tad banku sektorā, neiekļaujot kredītus mājokļa iegādei, tie ir aptuveni 16%, bet nebanku sektorā, pēc 2019.gada izmaiņām regulējumā, tie ir aptuveni 19-24%, atkarībā no kredītu veida, informēja Sauka. 

Nozares pelņas rādītāji kopš 2019.gada ir būtiski samazinājusies, 2021.gadā veidojot 27,85 miljonus eiro, kamēr banku sektora peļņa 2022.gadā sasniedza 325,046 miljonu eiro atzīmi.

Sauka stāstīja, ka, analizējot nebanku kreditēšanas uzņēmumus un to darbību Latvijā šobrīd, radies secinājums, ka piedāvātie pakalpojumi krietni pietuvojušies banku piedāvājumam. Izsniegto kredītu summa, pēc kādas patērētāji griežas pie kredītdēvējiem nebanku sektorā, joprojām ir mazāka, jo biežākie iemesli saistīti tieši ar negaidītu izdevumu segšanu. 

"Sabiedrības, tāpat kā nereti regulatoru un likumdevēju neizpratne par saistību starp risku un likmi, ir zināma problēma. Nebanku sektora kredītdēvēji ir tie, kas nodrošina iespēju aizņemties arī tiem klientiem, kuriem aizdevums nebūtu pieejams citur, turklāt nozares procentu likmes ir regulētas no valsts puses," teica Sauka.

Tajā pašā laikā līdz ar tehnoloģiju jomas nozīmes pieaugumu nozarē ir izstrādāti maksātspējas noteikšanas modeļi, kā rezultātā audzis arī atteikto kredītu skaits - 2022.gadā fiksēta termiņa nebanku kredīti jaunajiem klientiem tiek noraidīti vidēji 74,6% gadījumu, kas atspoguļo uzņēmumu vēlmi risku izkalkulēt, norādīja Sauka.

Pētījuma autora ieskatā, ir nepieciešams turpināt darbu pie valsts datubāžu funkcionalitātes, tostarp pieejamās informācijas uzlabošanas, kā arī, iespējams, pie kredītinformācijas birojiem uzturēta, visiem tirgus dalībniekiem saistoša pašatteikšanās reģistra izveides, kas pēc līdzīga principa darbojas azartspēļu jomā.

Pētījums veikts 2023.gada sākumā, balstoties uz publiski pieejamo statistiku, "Fintech Latvija" asociācijas biedru aptauju un ekspresintervijām, kā arī asociācijas sniegto informāciju. Pētījumā piedalījās "4Finance", "DelfinGroup", "Vizia Finance", "Nordic Finance", "Mogo", "Primero Finance", "IPF Digital Latvia", kas ir vairāk nekā 50% no nozares pēc izsniegto nebanku patēriņa kredītu apjoma.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.