Menu
 

Indriksone: Galvenajiem investīciju virzieniem būtu jābūt ieguldījumiem cilvēku prasmēs un zināšanās

  • Autors:  LETA
Foto - Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja Foto - Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Galvenajiem investīciju virzieniem būtu jābūt ieguldījumiem cilvēku prasmēs un zināšanās virzībā uz nosprausto pētniecības un attīstības mērķi, tāpat ir izšķiroši svarīga digitalizācijas risinājumu ieviešana, kam ir būtiska loma produktivitātes palielināšanā, pirmdien Tautsaimniecības padomes sēdē sacīja ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA).

Ministre padomes sēdē uzņēmējiem un darbiniekus pārstāvošajām lielākajām organizācijām un nozaru asociācijām prezentēja plānu "Nodokļu politika ekonomikas transformācijai".

Kā norāda Ekonomikas ministrijā (EM), izstrādātie priekšlikumi ir vērsti uz straujākām pārmaiņām tautsaimniecībā, ietverot cilvēkkapitāla un produktivitātes attīstības veicināšanu, investīciju piesaisti, kā arī uzņēmējdarbības vides un nodokļu nomaksas vienkāršošanu.

"Izaugsmes atslēgas vārdi ir darbaspēks, investīcijas un produktivitāte - tieši produktivitātes pieaugums būs nozīmīgākais faktors, kas noteiks iedzīvotāju dzīves līmeni un valsts spēju konkurēt pasaules tirgū," norāda ekonomikas ministre.

Cilvēkkapitāla un produktivitātes attīstības veicināšanai svarīgi ir panākt darbaspēka nodokļu samērošanu ar Baltijas valstīm, nodokļu nomaksas vienkāršošanu un administratīvā sloga mazināšanu, elastīga darba tirgus izveide un motivācijas pasākumu īstenošana, lai sekmētu darba spēka atgriešanos darba tirgū, kā arī darbaspēka kvalifikācijas celšanu un reģionālās mobilitātes veicināšanu, tostarp īstenot pasākumus mājokļu pieejamības veicināšanai un transporta infrastruktūras attīstībai.

Savukārt investīciju piesaistei būtiski sekmēt uzņēmējdarbības attīstību reģionos, nekustamā īpašuma attīstību un ēnu ekonomikas mazināšanu. Vēl viens nozīmīgs pasākums, kas nepieciešams straujākas ekonomikas izaugsmes nodrošināšanai, ir nodokļu reforma, kas jāvirza ar mērķi veicināt cilvēkkapitāla un produktivitātes attīstību, kā arī investīciju piesaisti.

Padomes locekļi kopumā atzinīgi novērtēja sagatavotos priekšlikumus, vienlaikus sniedzot viedokli, ka primāri jāpalīdz uzņēmējiem augt un straujāk attīstīties, sekmējot investīciju piesaisti, atvieglojot mazo komersantu darbu, aicinot uzņēmējus ieguldīt inovācijās, produktivitātes celšanā un darbinieku izglītībā, kā arī veicinot jaunu darba vietu veidošanos pašvaldībās un darba spēka mobilitāti.

Tāpat padomē norādīja, ka valdībai maksimāli ātri jāvienojas par īstenojamiem pasākumiem Latvijas ekonomikas transformācijai un jāsāk to ieviešana reālajā dzīvē.

Tautsaimniecības padome ir EM, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas izveidota konsultatīva institūcija, kas savā darbā, lai sekmētu profesionālu, ar uzņēmējdarbības politiku saistīto jautājumu risināšanu, piesaista nozaru asociācijas un neatkarīgos ekspertus. Tās darbības mērķis ir sekmēt uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides politikas veidošanu un īstenošanu Latvijā, kā arī veicināt ilgtspējīgas tautsaimniecības attīstības principu ieviešanu valstī un sekmēt tās procesu un sabiedrības līdzdalību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.