Menu
 

Veidos Valsts informatīvās telpas drošības koordinācijas grupu

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Valdība 9.maijā nolēma veidot Valsts informatīvās telpas drošības koordinācijas grupu, nosakot tās atbildību un funkcijas, kā arī darba organizāciju.

Lēmuma anotācijā norādīts, ka informatīvās telpas drošībai, kas balstīta uz visas valsts pārvaldes un visas sabiedrības atbildīgu iesaisti un noturību, kā arī efektīvām valsts stratēģiskās komunikācijas spējām, ir centrālā loma nacionālās drošības stiprināšanā un valsts aizsardzības nodrošināšanā. Latvijas informatīvajai telpai drošības izaicinājumus un riskus rada gan iekšēji, gan ārēji faktori un spēlētāji.

Kā atzīmē noteikumu autori Valsts kancelejā (VK), starptautiski būtiskākos riskus un izaicinājumus Latvijas informatīvajā telpā rada Krievija. To nosaka tās vēsturiskais, ģeogrāfiskais, valodas, tehnoloģiskais tuvums un klātbūtne Latvijas informatīvajā telpā, kā arī pret ASV, NATO un Eiropas Savienību - pēc noklusējuma arī pret Latviju - izvērstais antagoniskais pasaules redzējums. Tāpat drošības riskus rada Baltkrievijas autoritārais režīms, kā arī Ķīnas un citu valstisko un nevalstisko spēlētāju potenciālās aktivitātes informatīvajā telpā.

Iekšēji būtisks izaicinājums ir sabiedrības salīdzinoši zemā uzticēšanās valsts institūcijām un masu medijiem, kā arī nepietiekami augsts sabiedrības medijpratības līmenis, kas var radīt labvēlīgu augsni informācijas ietekmēšanas operācijām, atzīmē VK.

Lai pārvaldītu informatīvās telpas drošības riskus un stiprinātu Latvijas sabiedrības izturētspēju pret manipulācijām informatīvajā telpā un līdz ar to sniegtu ieguldījumu valsts drošībā un aizsardzībā, Valsts kanceleja pagājušajā gadā izstrādāja konceptuālo ziņojumu, kas paredz izveidot Valsts informatīvās telpas drošības koordinācijas grupu. 

Koordinācijas grupas izveide palīdzēs nodrošināt visu iesaistīto un atbildīgo institūciju iesaisti, nodrošinās operatīvās informācijas apmaiņu par informatīvās telpas drošību, kā arī nepieciešamības gadījumā būs izmantojama krīžu un apdraudējuma gadījumos. Valsts informatīvās telpas drošības koordinācijas grupa būs koleģiāla konsultatīva institūcija, kas nodrošinās koordināciju un informācijas apmaiņu starp iesaistītajām institūcijām par informatīvās telpas monitoringā un analīzē identificētajiem drošības riskiem un izaicinājumiem, rekomendēs ieteicamo rīcību to mazināšanai un novēršanai.

Valsts informatīvās telpas drošības koordinācijas grupu vadīs Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta ("StratCom") vadītājs. Grupā ar balsstiesībām būs pārstāvēts "StratCom", Valsts prezidenta kanceleja, Kultūras ministrija, Ārlietu ministrija, Iekšlietu ministrija, Aizsardzības ministrija, Tieslietu ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Finanšu ministrija, Satiksmes ministrija.

Tāpat grupā ar balsstiesībām būs pārstāvēta Izglītības un zinātnes ministrija, Ekonomikas ministrija, Ministru prezidenta birojs, Valsts drošības dienests, Valsts policija, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" un Satversmes aizsardzības birojs.

Grupā katru institūciju pārstāvēs viena persona ar vienu balsi. Drošības grupas sēde notiks un grupa ir lemttiesīga, ja, neskaitot vadītāju, piedalīsies vismaz puse no grupā pārstāvētajām balsstiesīgajām institūcijām. Valsts informatīvās telpas drošības koordinācijas grupa pieņems lēmumus ar klātesošo balsstiesīgo personu balsu vairākumu. Ja balsu skaits sadalīsies vienādi, izšķirošā būs drošības grupas vadītāja balss.

Drošības grupas sekretariāta funkcijas veic "StratCom". Sekretariāts nodrošinās drošības grupas sēžu norisi, veidos sēžu darba kārtību, protokolēs sēdes, kā arī izplatīs ar sēdēm saistītos materiālus grupas dalībniekiem. Drošības grupas vadītājs apstiprinās sēžu darba kārtību, sasauks un vadīs grupas sēdes, parakstīs lēmumus, protokolus un citus ar grupas darbību saistītus dokumentus, kā arī, ja nepieciešams, bez īpaša pilnvarojuma pārstāvēs grupu vietējos un starptautiskos sadarbības formātos.

Ieplānots, ka drošības grupas sēdes notiks ne retāk kā reizi divos mēnešos. Uzaicinājums dalībai sēdē un tās darba kārtība tiks izplatīta uzaicinātajiem dalībniekiem ne vēlāk kā piecas darbdienas pirms sēdes. Ja izskatāmie jautājumi ir saistīti ar būtiskiem riskiem valsts un sabiedrības drošībai, ar īpašu pamatojumu ir pieļaujamas atkāpes no minētā termiņa. Drošības grupas loceklim ir tiesības pieteikt jautājumu iekļaušanai drošības grupas sēdes darba kārtībā, par to paziņojot "StratCom" ne vēlāk kā vienu darbdienu pirms sēdes.

Drošības grupas loceklim ir nepieciešama speciālā atļauja darbam ar valsts noslēpumu. Ja saistībā ar izskatāmo jautājumu nepieciešama speciālā atļauja darbam ar valsts noslēpumu un sertifikāts darbam ar NATO vai Eiropas Savienības klasificēto informāciju, drošības grupas sanāksmē attiecīgā jautājuma izskatīšanā piedalās pārstāvji, kuriem izsniegta attiecīgās kategorijas atļauja un sertifikāts.

Drošības grupas sēdes būs slēgtas, tās notiks klātienē Valsts kancelejā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.