Menu
 

VMD: Medību sezonā atļauts nomedīt 300 vilkus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

15.jūlijā sākas vilku medību sezona. Valsts meža dienests (VMD) noteicis pieļaujamo vilku nomedīšanas apjomu 300 dzīvnieku apmērā. Vilku populācijas stāvoklis Latvijā ir stabils un medības to nepasliktina, norāda dienestā.

VMD patur tiesības samazināt šo skaitu atbilstoši medību sezonas laikā iegūtajiem datiem par vilku populācijas stāvokli vai noteikt citus vilku medību ierobežojumus. Vilku medību sezona ilgs līdz noteiktā nomedīšanas apjoma izmantošanai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 31. martam.

Vilks Latvijā ir medījama suga, kurai Medību likums un Medību noteikumi nosaka stingrus ieguves apstākļus ierobežotā apmērā. Pamatojoties uz medījamo dzīvnieku populācijas stāvokļa novērtēšanas datiem, VMD katru gadu nosaka vilku pieļaujamo nomedīšanas apjomu medību platībās. Iepriekšējā medību sezonā pieļaujamais vilku nomedīšanas apjoms tika palielināts no 280 līdz 300 dzīvniekiem, un tas tika izpildīts pilnā apmērā jau pirms noteiktā vilku medību termiņa beigām.

Vilku medību limitu nepieciešams noteikt, domājot arī par lauku apvidu iedzīvotājiem un respektējot lauksaimnieku intereses. Ik gadu vilki uzbrūk mājlopiem, nodarot lopkopjiem finansiālus zaudējumus. Līdz šā gada 12. jūlijam Valsts meža dienestam ziņots jau par 22 apstiprinātiem vilku uzbrukumiem, kuros cietis 191 mājlops. Pagājušajā gadā kopumā dienests saņēma informāciju par 79 apstiprinātiem vilku uzbrukumiem, kuros cietuši 497 mājlopi.

Medības nodrošina, ka kaitējumi mājlopiem ir pēc iespējas mazāki, kā arī lauku iedzīvotājiem ļauj justies komfortablāk un drošāk, dzīvojot līdzās vilku populācijai.

Pēc Valsts meža dienesta vērtējuma, Latvijā pašlaik mitinās ap 1400 vilku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.