Menu
 

Vēstniece: Latvijas kandidēšana ANO Drošības padomes vēlēšanās ir vēsturiska iespēja

  • Autors:  LETA
Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja. Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

Latvijas kandidēšana ANO Drošības padomes vēlēšanās uz nepastāvīgās dalībvalsts vietu ir vēsturiska iespēja, tā šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču norādīja jaunā Latvijas vēstniece ANO Sanita Pavļuta-Deslandes.

Viņa atzīmēja, ka tas ir liels uzdevums, kas Latvijai vēl ir priekšā. Dalība vēlēšanās palīdzēs Latvijai virzīt uz priekšu jautājumus, kas ir svarīgi reģiona drošībai, kā arī iestāties par lietām, kas valstij ir svarīgas, piemēram, demokrātiskās vērtības un starptautiskās tiesības.

Tāpat nākamajos gados būtisks uzdevums ir saistīts ar visu iespējamo atbalstu Ukrainai, starptautisko tiesību sistēmas stiprināšana un nosargāšana, jo Latvijai, tāpat kā daudzām citām pasaules valstīm, valstiskums un drošība ir tieši saistīta ar starptautisko tiesību esamība. Tāpat tas nozīmē arīdzan vēršanos pret Krievijas naratīvu, pārkāpumiem, nesodāmību, kā arī sekmēt Krievijas saukšanu pie atbildības.

Runājot par starptautisko tribunālu Krievijas agresijas nozieguma Ukrainā iztiesāšanai, Pavļuta-Deslandes uzsvēra, ka Latvijas nostāja šajā jautājumā ir skaidra, tomēr ir nepieciešams risinājums, par kuru varētu vienoties un kas būtu pieņemami Ukrainai. Tāpat vēstniece atzīmēja, ka šis jautājums nebūt nav uzskatāms par atrisinātu.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs trešdien Rīgas pilī pasniedza akreditācijas vēstuli nākamajai Latvijas vēstniecei ANO Ņujorkā.

Kopš diplomāta karjeras sākuma 1995.gadā Pavļuta-Deslandes ir strādājusi ĀM Rietumeiropas valstu nodaļā, bijusi Eiropas Savienības (ES) Koordinācijas departamenta direktore.

Vēstnieces statusā pārstāvējusi Latvijas intereses Nīderlandes Karalistē, UNESCO un Francijā, pastāvīgajā pārstāvniecībā ES. Kā nerezidējošā vēstniece bijusi akreditēta arī Marokā un Monako.

Pavļuta-Deslandes vadījusi arī Eiropas lietu biroju Valsts kancelejā, bijusi Ministru prezidenta padomniece ES jautājumos, kā arī Latvijas Valsts prezidenta personīgā pārstāve Frankofonijas organizācijā.

Kopš 2021.gada viņa pildīja speciālo uzdevumu vēstnieces, Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomes sekretariāta vadītājas pienākumus.

Vēstniece saņēmusi Triju Zvaigžņu ordeni, Francijas Nacionālo Nopelnu ordeni, kā arī ĀM un Ministru kabineta Atzinības rakstus.

Viņa beigusi Latvijas Kultūras akadēmiju, Provansas Universitāti Francijā, Parīzes Politiskā zinātņu institūta Starptautisko attiecību nodaļu.

Pavļuta-Deslandes amatā nomaina līdzšinējo vēstnieku Andreju Pildegoviču, kurš Latvijas intereses ANO pārstāvēja kopš 2019.gada.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.