Menu
 

ES brīdina Nigēras pučistus saistībā ar uzbrukumiem vēstniecībām

  • Autors:  LETA/AFP

Eiropas Savienība (ES) uzskatīs Nigēras pučistus par atbildīgiem visos uzbrukumos civiliedzīvotājiem, diplomātiem un vēstniecībām, pirmdien paziņojis ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

Eiropas Savienība arī piemēros Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) noteiktās ekonomiskās sankcijas Nigērai, paziņoja Borels.

Jau ziņots, ka Nigēras prezidenta gvardes karavīri trešdien apcietināja 2021.gadā ievēlēto prorietumniecisko prezidentu Mohamedu Bazumu. Tās pašas dienas vakarā desmit armijas virsnieki televīzijā pavēstīja, ka varu pārņem tā dēvētā Nacionālā Dzimtenes drošības padome, bet prezidenta gvardes komandieris Abdurahmans Omars Tčiani sevi pasludināja par šīs padomes priekšsēdētāju.

Svētdien Nigēras galvaspilsētā Niamejā vairāki tūkstoši cilvēku ar Nigēras un Krievijas karogiem pulcējās pie valsts parlamenta, izrādot atbalstu huntai. Pēc tam viņi devās pie Francijas vēstniecības, kliedzot "lai dzīvo Putins" un "nost ar Franciju". Daži protestētāji aizdedzināja vēstniecības durvis un mēģināja ielauzties vēstniecībā, bet tika izklīdināti ar asaru gāzi.

Protestētāju dusmas bija izraisījis bijušās koloniālās metropoles Francijas paziņojums, ka tā apvērsuma dēļ pārtrauc sniegt attīstības un budžeta palīdzību Nigērai, kas ir viena no nabadzīgākajām pasaules valstīm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.