Menu
 

Aptauja: pārvietojoties ar sabiedrisko transportu, jauniešiem ir svarīgas ērtības

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Satiksmes ministrija (SM) veiktajā aptaujā, kas īstenota jauniešu festivāla “Kopums” laikā, noskaidrots, ka jaunieši, pārvietojoties ar sabiedrisko transportu, visvairāk novērtē ērtības, tostarp piemērotus maršrutus un komfortablus ar jaudīgu bezmaksas WiFi pieslēgumu, velo stiprinājumiem, tualetēm un gaisa kondicionieriem aprīkotus transportlīdzekļus.

Kā liecina ministrijas sniegtā informācija, jauniešu sniegtās atbildes rāda, ka būtiskākais aspekts, lai tie ikdienā vairāk pārvietotos ar sabiedrisko transportu, ir piemēroti un ērti maršruti (33% atbilžu). Kā otro būtiskāko aspektu jaunieši norādīja komfortablus vilcienus un autobusus (27% atbilžu). Rūpes par vidi kā motivāciju norādījuši 20% respondentu, savukārt vienuviet pieejami dažāda sabiedriskā transporta veidi un bezmaksas auto stāvvieta ir svarīgi vien 17% jauniešu.

Jaunieši ir tā iedzīvotāju grupa, kas ikdienā ar sabiedrisko transportu pārvietojas biežāk nekā pieaugušie, kam ir iespēja pārvietoties ar privātajām automašīnām.  Tāpēc jauniešu ikdienas gaitās piemērotiem sabiedriskā transporta maršrutiem un ērtībām ir lielāka nozīme. Tas ir secināms, salīdzinot jauniešu sniegtās atbildes ar šī gada maijā SM veiktās aptaujas rezultātiem, kurā iedzīvotāji norādījuši, ka ikdienā pārvietoties ar sabiedrisko transportu motivētu vienuviet pieejami dažāda sabiedriskā transporta veidi un bezmaksas auto stāvvieta (50% atbilžu). Šis aspekts jauniešu vidū ir norādīta kā vismazāk svarīgs.

Sagaidāms, ka Atveseļošanas fonda (AF) ietvaros uzsāktā Rīgas un Pierīgas sabiedriskā transporta sistēmas zaļināšanas reforma un citi Eiropas Savienības fondu finansēti projekti transporta jomā, t.sk., jaunu mūsdienīgu sabiedriskā transporta līdzekļu iegāde, ilgtermiņā veicinās ikdienas pārvietošanās paradumu maiņu un tuvinās Latviju Eiropas zaļo mērķu sasniegšanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.