Menu
 

Kā izvēlēties apģērbu sportošanai ārā – iesaka taku skriešanas čempione

  • Autors:  Anete Švilpe, aktīva dzīvesveida piekritēja un taku skriešanas čempione
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Svaigais gaiss, pilnbriedā esošā daba, gaišās rīta un vakara stundas vasarā tā vien mudina pārcelt sportiskās aktivitātes no sporta zālēm uz brīvu dabu. Taču vienlaikus tas liek pārdomāt arī sava sporta apģērba izvēli. Esot aktīvam dabā, jāparūpējas par to, lai apģērbs ir ne tikai ērts un brīvs, bet arīdzan piemērots mainīgiem laikapstākļiem, pasargātu no saaukstēšanās un rūpētos par vispārējo labsajūtu.

1.Materiāla izvēle

Ieteicams izvairīties no kokvilnas apģērba, tā vietā priekšroku dodot aktivitātēm piemērotiem materiāliem – sintētiskajiem, nereti ar speciālām tehnoloģijām apstrādātiem materiāliem, kas nodrošinās, ka apģērbs ir viegls, elpojošs, ātri izvada mitrumu. Šādam apģērbam nereti ir padomāts arī par to, lai šuves būtu tādās vietās, lai neradītu diskomfortu un noberzumus. Skrienot kokvilnas apģērbā, tas svīstot kļūst smags, apgrūtina optimālu termoregulāciju un var veidot noberzumus. Tas pats attiecas uz zeķēm – arī tām jābūt no piemērota sintētiskā materiāla.

2.Izmērs = komforts

Skriešanas un citu aktivitāšu apģērbs jāizvēlas sev atbilstošā izmērā, īpaši, ja tas ir pieguļošs. Apģērbs, kas ir par mazu, var nospiest un sportošanas laikā radīt nepatīkamas sajūtas, taču arī pārāk liels apģērbs var traucēt un neturēties pareizi uz ķermeņa. Sievietēm svarīgi ir izvēlēties savam ķermenim piemērotu sporta krūšturi, kas ir piemērots augstas intensitātes aktivitātēm, piemēram, skriešanai.

3.Funkcionalitāte

Svarīgi, lai apģērbs ne tikai labi izskatās un ir ražots no sportam piemērota materiāla, bet ir arī funkcionāls. Te katram svarīgi saprast, kādas tieši funkcijas apģērbam jāveic, un tas būs katram individuāli, atkarībā no sportošanas paradumiem. Piemēram, skriešanas apģērbs var būt vēju aizturošs, mitrumizturīgs vai ūdensizturīgs, ar saules aizsardzību, kabatām, kompresiju, atstarotājiem, uzlabotu ventilāciju, viegls un kompakti sapakojams utt.

4.Gaismu atstarojoši elementi

Ja plāno sportot diennakts tumšajā laikā un netālu no satiksmes ceļiem, savas un apkārtējo drošības dēļ būtu svarīgi izvēlēties sporta apģērbu ar jau iestrādātiem atstarotājiem. Šajā gadījumā nepietiks ar spilgtu krāsu izvēli vien. Vislabākā izvēle būtu atstarojošā vējjaka, bet labi derēs arī atstarojoši elementi apģērbā uz kustīgajām ķermeņa daļām, īpaši potītēm, ceļiem un elkoņiem, kas nakts laikā rada kustību un informē autovadītājus.

5.Piemēroti apavi...

... ir svarīgākais skrējēja (arī citos sporta veidos, bet jo īpaši skriešanā) instruments. Tiem jābūt ne tikai piemērotiem skriešanai, bet arī piemērotiem konkrētajam skrējējam, jo katrs esam citāds un ar atšķirīgām vajadzībām. Ir mīkstāki un amortizējošāki apavi, ir cietāki un atsperīgāki, ir apavi, kas piemēroti platākām pēdām. Nereti skriešanas apavi jāizvēlas par kādu izmēru lielāki nekā ikdienas apavi.

Skrienot pa takām, jāizvēlas tieši taku skriešanai paredzēti apavi, kas būs ražoti no izturīgāka materiāla, būs stingrāki un ar izteiktu protektoru, lai skriešana mežā būtu droša un patīkama. Tāpat svarīgi nekad uz sacensībām nevilkt apavus, kas iepriekš nav izmēģināti un ieskrieti vismaz pāris treniņos, lai būtu droši, ka skrējiena laikā tie nespiedīs, neberzīs un netraucēs.

Skaidrs ir viens — kvalitatīvs, moderns un funkcionāls apģērbs jau uzskatāms par pusi no vēlamā rezultāta, jo tas kalpos kā stimuls doties izkustēties arī tad, kad prāts uz to nemaz nenesas. Liec aiz auss visu iepriekš minēto, lai piemērota apģērba izvēle nesagādā grūtības un sportošana brīvā dabā ir ērta un droša!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.