Menu
 

Aptauja: 46% vecāku satrauc mākslīgā intelekta rīku izmantošana mācību procesā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

46% vecāku Latvijā satrauc mākslīgā intelekta (MI) rīku straujā popularitāte un izmantošana ikdienas vajadzībām, tostarp bērnu mācību procesā, savukārt 39% aptaujāto vecāku norāda, ka satraukumu par šo tehnoloģiju ienākšanu bērnu ikdienā neizjūt, liecina IKT pakalpojuma sniedzēja “Bite” aptaujas dati.

Viens no pasaulē populārākajiem MI rīkiem, ko izmanto arī skolēni, ir sarunrobots “Chat GPT”, kas izmantojot mākslīgo intelektu, apstrādā lielu datu apjomu, ģenerē dažādus tekstus, atbildes uz jautājumiem u.tml.

Aptaujā 16% aptaujāto norādīja, ka viņus satrauc MI straujā popularitāte un izmantošana ikdienas dzīvē, tostarp bērnu mācību procesā, savukārt 30% aptaujāto norādīja, ka tas viņus drīzāk satrauc. Tikmēr 26% aptaujāto ir noskaņoti vairāk pozitīvi, norādot, ka MI rīku popularitāte un izmantošana viņus drīzāk nesatrauc, un 13% aptaujāto ir pārliecināti, ka MI rīku izmantošana ikdienas vajadzībām, tajā skaitā mācībām, viņus nemaz nesatrauc. Savukārt 14% aptaujāto nebija skaidra viedokļa šajā jautājumā. 

Aptaujā atklājies, ka šobrīd mācībām MI rīkus, piemēram,ChatGPT”, izmanto 11% aptaujāto vecāku bērni, visbiežāk teksta ģenerēšanai, piemēram, referātiem, esejām un domrakstiem – tā norādīja 50% aptaujāto vecāku. 23% aptaujāto vecāku norādīja, ka bērns MI rīkus visbiežāk izmanto informācijas iegūšanai un pieejamo materiālu izpētei. Savukārt 12% aptaujāto vecāku atzina, ka lielākoties bērni MI rīkus izmanto informācijas apstrādei, piemēram, konspektu gatavošanai, un tikpat liela daļa arī tēmu un ideju iedvesmai. 4% norādīja citu variantu, piemēram, atklājot, ka nemaz nezina, kādām vajadzībām bērns to izmanto.

Vecāki ir aicināti sekot līdzi, kādiem mērķiem bērns izmanto “Chat GPT”, stāstot par iespējamiem riskiem un apdraudējumiem, tai skaitā ieviešot noteikumus attiecībā uz to, kā bērns var izmantot šo programmu, piemēram, atgādinot, ka šis rīks nav paredzēts mājas darbu pildīšanai bērna vietā, bet var būt kā palīgs informācijas ieguvē.

Kopumā 68% aptaujāto vecāku norādīja, ka atvases šāda veida programmas mācībām neizmanto. Tikmēr 6% aptaujāto vecāku atzina, ka bērns MI rīkus izmanto ārpusskolas vajadzībām, savukārt 15% vecāku nezina, kas ir šīs jaunās tehnoloģijas, liecina aptaujas dati.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.