Menu
 

Lašu un taimiņu nārsta laikā notverta maluzvejnieku grupa

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Valsts vides dienests Foto - Valsts vides dienests

Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes inspektori, naktī uz 11.oktobri vienā no Vidzemes lašupēm, aizturējuši četru cilvēku grupu par lašveidīgo zivju iegūšanu, izmantojot duramos rīkus – žebērkļus.

Aizturēšanas brīdī upē atradās divas personas ar lukturiem un  žebērkļiem rokās, pārējās divas viņiem sekoja gar upes krastu. Pēc inspektoru pieprasījuma personas izkāpa no upes ar duramiem rīkiem. Aizturētie bija nodūruši divas 52 cm un 54 cm garas taimiņu mātītes, informēja VVD.

Personas savu vainu atzina un izdarīto nožēloja. Vienlaikus mutiski skaidroja, ka iepriekšējā dienā jaukuši uz lašupes izveidotu lielu bebru aizsprostu, lai lašveidīgās zivis tiktu uz nārsta vietām. Līdz ar to viņi uzskatījuši, ka par paveikto darbu pelnījuši atlīdzību – ar žebērkli nodurt kādu zivi pašpatēriņam.

Par izdarīto pārkāpumu uzsākti divi administratīvā pārkāpuma procesi, saskaņā ar Zvejniecības likuma 30. panta sesto daļu, kas nosaka, ka par zveju iekšējos ūdeņos bez attiecīgas atļaujas un par zveju aizliegtā vietā vai laikā, kā arī par zveju ar aizliegtiem rīkiem vai paņēmieniem, piemēro administratīvo naudas sodu no 280 līdz 700 eiro. Aizturētajām personām būs jāatlīdzina arī zivju resursiem nodarītie zaudējumi 715 eiro apmērā par katru bojā gājušo zivi.

VVD atgādina: no 1.oktobri, Latvijas ūdeņos sācies lašu un taimiņu ieguves lieguma periods, kas iekšējos ūdeņos ilgs līdz 31.decembrim, bet Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastē –  līdz 15.novembrim.  Nārsta laiks ir sevišķi jutīgs periods lašveidīgajiem – tie kļūst vieglāk pieejami to ikru un gaļas kārotājiem. VVD vides inspektori lieguma periodā veic pastiprinātu kontroli lašu un taimiņu nārsta upēs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.