Menu
 

Krimuldas pagasta Sunīšos pieejams jauns "ZAAO" EKO punkts

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Siguldas novada Krimuldas pagasta Sunīšu daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem lietošanā nodots pazemes atkritumu konteineru laukums, paplašinot šķirošanas infrastruktūru un padarot estētiskāku apkārtējo vidi.

Līdz šim Krimuldas pagasta Sunīšu daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem bija pieejams EKO punkts ar 1,1 m3 konteineriem vieglā iepakojuma un stikla šķirošanai, ko iedzīvotāji izmantojuši aktīvi, jo kopumā adresē 2022. gadā savākts 114,65 m3 vieglā iepakojuma. Iepakojuma veidi, ko SIA “ZAAO” aicina nošķirot, palielinās, bet līdz ar depozīta sistēmas attīstību stikla iepakojumu daudzums samazinās, tāpēc Siguldas novada pašvaldība 2022. gada izskaņā īstenoja projektu, Sunīšu daudzdzīvokļu namu kvartālā izbūvējot divus pazemes konteinerus, kas paredzēti vieglā iepakojuma šķirošanai, informēja uzņēmumā.

Izbūvētie pazemes konteineri paredzēti makulatūrai (kartona kastēm, avīzēm, žurnāliem, papīram, kartona dzērienu iepakojumam), PET pudelēm, metāla priekšmetiem, sadzīves ķīmijas un kosmētikas iepakojumam – kastēm, kannām, pudelēm, spaiņiem, nečaukstošiem maisiņiem, kā arī polimēra puķu podiem, granulētam putuplastam, koka kastēm.

Blakus pazemes konteineriem novietotie konteineri ar atbilstošām uzlīmēm paredzēti izskalotām stikla pudelēm un burkām, kas var būt ar etiķetēm, metāla vāciņiem un gredzeniem. Šajos konteineros nedrīkst ievietot logu, spoguļu stiklu un dažādus citus stikla izstrādājumus.

Lielāka izmēra iepakojumu (piemēram, koka paletes, polikarbonātu (PC), organisko stiklu (PMMA), plastmasas dārza mēbeles, caurules (PP, HDP)) ZAAO aicina konteineros nelikt, bet bez maksas nodot EKO laukumā Vidus ielā 12, Raganā vai kādā no citiem 21 ZAAO EKO laukumiem.

ZAAO atgādina, ka pareiza atkritumu šķirošana samazina kopējo nešķiroto sadzīves atkritumu daudzumu, līdz ar to – maksu par tiem, jo, ja šķiroto atkritumu konteineros atkritumi  ievietoti atbilstoši norādēm, tad šo konteineru tukšošana iedzīvotājiem ir bez maksas.

Siguldas novada Krimuldas pagastā šis ir jau ceturtais pazemes konteineru laukums no kopumā ZAAO darbības reģionā esošajiem 50 pazemes konteineru laukumiem, kas paredzēti gan nešķirotiem, gan šķirotiem atkritumiem. Uzņēmumā norāda, ka būtiskākie ieguvumi no šādu konteineru izbūves ir gan iekšpagalma sakārtošana, vietas ietaupīšana citām aktivitātēm, gan arī tas, ka viena daļēji zemē ierakta konteinera ietilpība ir piecreiz lielāka nekā vienam 1,1 m3 konteineram, tādējādi samazina konteineru tukšošanas reisu daudzumu, ietaupot resursus un saudzējot vidi. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.