Menu
 

No dziesmu un deju svētku pasākumu biļešu pārdošanas plānots gūt ieņēmumus 7,5 miljonu eiro apmērā

  • Autors:  LETA
Foto - Aivars Liepiņš Foto - Aivars Liepiņš

No XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētku pasākumu biļešu pārdošanas plānots gūt ieņēmumus 7,5 miljonu eiro apmērā, izriet no Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā noteikumu projekta, ko otrdien apstiprināja valdībā.

Ņemot vērā, ka 2023.gada budžetā apstiprinātais svētku pašu ieņēmumu plāns ir 4,7 miljoni eiro, palielināti Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pašu ieņēmumi saistībā ar svētku organizēšanu par 2,7 miljoniem eiro, palielinot arī izdevumus 2,7 miljonu eiro apmērā.

Pašu ieņēmumu palielinājumu LNKC novirzīs svētku pasākumu īstenošanas izdevumiem, tajā skaitā pasākumu norišu vietu īres maksas segšanai, svētku pasākuma apsardzes pakalpojuma segšanai, sabiedriskā transporta izdevumu segšanai svētku dalībniekiem, audiovizuālā un tehniskā nodrošinājuma realizācijai svētku pasākumu norišu vietās.

KM pēc XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētku norises 2023.gadā jānodrošina, ka visi biļešu un citi pašu ieņēmumi, kas radīsies pēc svētku pasākumu izdevumu segšanas, ir ieskaitāmi valsts budžetā, nodrošinot līdzekļu atjaunošanu valsts budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Visi biļešu un citi LNKC pašu ieņēmumi, kas radīsies pēc svētku pasākumu izdevumu segšanas, ir ieskaitāmi valsts budžetā.

Valdība otrdien apstiprināja XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētku maksas pakalpojumu cenrādi. Maksas pakalpojumi ir pasākumu ieejas biļetes un tirdzniecības vietu noma svētku norises vietās. Svētku programmu veido 53 pasākumi, no kuriem 21 pasākums ir bezmaksas, viens - daļējas maksas pasākums un 30 maksas pasākumi, kas notiks 31 norises vietā.

Svētku pasākumu biļešu politika veidota, pamatojoties uz nepieciešamību gūt svētkiem nepieciešamos valsts budžetā plānotos ieņēmumus, veikto izpēti un aprēķiniem svētku pasākumu norišu vietu ietilpībai, ņemot vērā gan svētku mākslinieciskās, gan tehniskās realizācijas nosacījumus un izmaksas, kā arī nepieciešamos finanšu resursus.

Lai piedāvātu iespēju ikvienam interesentam iegādāties biļetes uz svētku pasākumiem, biļešu izcenojums veidots amplitūdā no 5 eiro līdz 100 eiro saskaņā ar katra pasākuma programmu, skatītāju ietilpību, prognozēto biļešu pieprasījumu.

Biļešu cena ir noteikta saskaņā ar katra pasākuma veidu vai ieejas biļetes noteiktās sēdvietas atrašanās vietu dabā. Biļešu cenas netiks mainītas, bet, ņemot vērā to, ka norišu vietās sēdvietu, sektoru un zonējuma plānojums veidots pēc skatītāju vietu izvietojuma projekta, var tikt aizvērti atsevišķi sektori un rindas biļešu tirdzniecībai, ja notiek izmaiņas, mākslinieciskās un tehniskās koncepcijas realizācijas plānā.

Lai nodrošinātu biļešu pieejamību, 10% atlaidi no ieejas biļetes cenas piemēros Latvijas Goda ģimenes apliecības "Goda ģimene" un "3+ goda kartes" īpašniekiem, personām ar 1., 2. vai 3.invaliditātes grupu, uzrādot atbilstošu apliecību, politiski represētajām personām, uzrādot atbilstošu apliecību.

Publiskajā tirdzniecībā plānots nodrošināt 68% biļešu, iepriekšējā rezervācijā 30% biļešu un 2% ielūgumu svētku goda viesiem un dziesmu svētku procesa uzturētājiem. Svētku pasākumu ieejas biļetēm pievienotās vērtības nodokli nepiemēro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.