Menu
 

Vasara un urīnceļu infekcijas – iemesli, riski un profilakse

  • Autors:  Zane Zitmane, “BENU Aptiekas” piesaistītā eksperte, ģimenes ārste, Ilze Priedniece, “BENU Aptiekas” klīniskā farmaceite
Foto - istockphoto.com Foto - istockphoto.com

Vasara – laiks, ko gribam baudīt un atpūsties, – diemžēl var saistīties arī ar urīnceļu infekciju saasināšanos, jo to skaits vasaras laikā mēdz pieaugt. Kas tam ir par iemeslu un ko darīt, lai mazinātu urīnceļu infekciju risku?

Galvenie urīnceļu infekciju iemesli vasarā

Vasaras laikā palielinās urīnceļu infekciju skaits. To var skaidrot ar to, ka paaugstinās gaisa temperatūra, kas ir labvēlīga vide baktēriju augšanas un vairošanās procesam. Tāpat karstajās vasaras dienās vairāk zaudējam šķidrumu svīstot, un, ja netiek uzņemts pienācīgs ūdens daudzums, veidojas dehidratācija, kas arī veicina urīnceļu infekciju risku. Turklāt arī laika pavadīšana pie ūdens slapjos peldkostīmos vai slapjās drēbēs ir veicinošs faktors infekcijai, jo baktērijām patīk mitra un silta vide.

Arī uzturēšanās ūdens tilpnēs paaugstina risku infekcijai, jo ūdenstilpnēs dzīvo dažādas baktērijas, kas var iekļūt urīnceļos. Tāpat, balstoties uz datiem, tiek uzskatīts, ka vasarā arī paaugstinās seksuālās aktivitātes līmenis, kas arī var veicināt infekciju attīstību.

Biežākās problēmas un riski

Visbiežāk urīnceļu infekciju rezultātā attīstās uretrīts, cistīts jeb urīnpūšļa iekaisums un pielonefrīts. Biežāk urīnceļu infekciju riskam ir pakļautas sievietes, jo sievietēm urīnizvadkanāls ir īsāks un platāks, tādējādi infekciju iekļūšana un pārvietošanās uz augšējiem urīnceļiem ir vieglāka. Taču vasaras karstais laiks paaugstina urīnceļu infekciju attīstības risku arī tiem pacientiem, kuriem jau ir urīnceļu infekciju riska faktori, piemēram, pacientiem ar urīnkatetriem, urīnceļu patoloģijām, kā arī pacientiem ar nomāktu imūnsistēmu.

Parasti ar urīnceļu infekcijām var tikt galā, lietojot antibiotikas, taču gadās, ka nepieciešama arī ārstēšana stacionārā, uzsver ārste.

Galvenie urīnceļu problēmu simptomi

Ir svarīgi zināt un atpazīt galvenos urīnceļu infekciju simptomus, kā arī sūdzību gadījumā savlaicīgi vēsties pie ārsta. Galvenie simptomi urīnceļu infekciju gadījumos ir:

  • sāpīga, dedzinoša urinācija;
  • imperatīva, bieža urinācija;
  • urinācija mazos daudzumos;
  • urīns ir duļķains, ar asins piejaukumu, sliktu aromātu;
  • vēdersāpes;
  • drudzis, paaugstināta temperatūra;
  • slikta dūša, vemšana;
  • sāpes mugurā, sānos;
  • vīriešiem var būt sāpes sēkliniekos, sāpes ejakulācijas laikā.

Visu šo sūdzību gadījumos ir jāvēršas pie ārsta!

Urīnceļu infekciju profilakse

Lai pēc iespējas samazinātu risku saskarties ar urīnceļu infekcijām, ir būtiski atcerēties par profilaksi.

  • Vasaras karstajās dienās uzņemiet pienācīgu šķidruma daudzumu.
  • Savlaicīgi apmeklējiet tualeti, neaizturiet urīnu.
  • Pēc peldēšanās pārvelciet sausu peldkostīmu vai drēbes. Neatrodieties ilgi slapjās drēbēs, kā arī nevelciet ciešu, piespīlētu apģērbu.
  • Ievērojiet pareizu tualetes higiēnu – noslaucīties no priekšas uz mugurpusi, lai samazinātu risku urīnceļos nonākt baktērijām no zarnu trakta.
  • Pēc seksa veiciet urināciju – tas var samazināt risku infekcijai.
  • Ievērojiet vispārējo higiēnu un izvēlieties intīmo zonu higiēnai atbilstošus līdzekļus.
  • Lietojiet probiotikas – tām ir labvēlīga ietekme.
  • Stipriniet vispārējo organisma imunitāti, ikdienā piekopjot veselīgu dzīvesveidu. Palīdzēs arī D un C vitamīna uzņemšana.

Ārstniecības augu spēks

Urīnceļu veselībai var noderēt dažādi ārstniecības augu preparāti, piemēram, tādi, kas satur miltenes, brūklenes un bērzu lapas, lupstāja un pētersīļa saknes, zeltgalvītes, tīruma kosas, maura sūrenes un augstiņa lakstus, kumelītes ziedus un citus. Šiem augiem piemīt antiseptiskas, diurētiskas, spazmolītiskas un pretiekaisuma īpašības. Vislabāk ir izmantot dažādu drogu maisījumus. Ārstniecības augu ekstraktus izmanto tablešu, kapsulu, kā arī pastu iekšķīgai lietošanai ražošanai. Šos preparātus izmanto kā papildu līdzekļus urīnceļu infekciju gadījumā, arī profilaktiski, lai novērstu nieru un urīnceļu akmeņu veidošanos. Tos lieto kursu veidā, un ārstēšanas laikā pastiprināti ir jāuzņem šķidrums.

Izsenis urīnceļu veselībai ir lietotas dzērvenes. Tās rada nelabvēlīgu vidi baktēriju attīstībai un neļauj baktērijām piestiprināties pie urīnceļu sieniņām. Dzērveņu preparāti pieejami dažādos veidos – sulas, tabletes, kapsulas un sīrupi. Tomēr jāņem vērā, ka vienas pašas dzērvenes vai to sula nebūs ārstniecības līdzeklis, kas var izārstēt urīnceļu infekciju. Tās var lietot papildus vai lai novērstu saslimšanu. Uztura bagātinātājos kapsulu veidā aktīvās vielas būs koncentrētākā veidā, tādējādi tie būs noderīgāki urīnceļu veselībai un vienlaikus noderēs arī kā imunitāti stiprinošs līdzeklis.

Atcerieties – urīnceļu infekciju gadījumā ir jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu, jālieto ārsta noteiktie medikamenti, ievērojot visas rekomendācijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.