Menu
 

Interešu izglītība – visplašākā kultūrizglītībā Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Lai gan valstī nav noteikti speciāli mācību līdzekļi interešu izglītības programmām, tomēr ar katru gadu interešu izglītība kļūst par aizvien nozīmīgāku komponenti bērnu un jauniešu kopējā izglītībā, kā arī saturīgā un lietderīgā brīvā laika pavadīšanā. “Rīgas Apriņķa Avīze” apkopoja informāciju par Pierīgas novados pieejamo interešu izglītību, secinot, ka piedāvājums ir gana daudzpusīgs, turklāt lielākoties nodarbības dažādos pulciņos ir bez maksas.

Taču arī tad, ja vecākiem jāveic līdzmaksājums, likums nosaka, ka nodokļu maksātāji var atgūt daļu pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa no tās summas, kas ir samaksāta par bērnu interešu izglītību. Vecākiem jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam gada ienākumu deklarācija. Jāatceras gan, ka atgūt daļu no bērna interešu izglītībā ieguldītajiem līdzekļiem var tikai tad, ja interešu izglītības programma ir licencēta.

Gan interešu izglītība, gan neformālā izglītība tiek organizēta ārpus formālās izglītības, tātad ārpus obligāti apgūstamajiem mācību priekšmetiem, atbilstoši katra bērna vai jaunieša interesēm. Pirmsskolas un skolas vecuma bērnu interešu izglītību nodrošina pedagogs ar atbilstošu izglītību.Turklāt pašvaldību pienākums ir nodrošināt iespējas bērniem un jauniešiem darboties interešu izglītībā un atbalstīt ārpusstundu pasākumus.

Katrā vispārējās izglītības iestādē ir iespēja bērnam darboties kādā pulciņā.

Saulkrastos īpašs piedāvājums burātājiem un airētājiem

Saulkrastu novadā, tāpat kā citviet, interešu izglītības nodarbības galvenokārt notiek pašvaldības izglītībās iestādēs, kā arī Saulkrastu Sporta un ģimeņu centrā.  

Visvairāk, divdesmit viena, interešu izglītības programms tiek īstenota Saulkrastu vidusskolā: koris, grāmatnieku klubiņš, rokdarbu un floristikas pulciņš, floristikas pulciņš, glezniecības un grafikas darbnīca, zīmēšanas un grafikas pulciņš, kokapstrādes pulciņš, vokāli instrumentālais ansamblis, folkloras kopa, vokālais ansamblis, ekopulciņš, sporta pulciņš, sporta un volejbola, 3D printera lietošanas pamati drukas, dizaina un tehnoloģiju nozarē, uzņēmējdarbības un finanšu pratības pulciņš, skatuves runas un improvizācijas pulciņš, teātra sporta un drāmas pulciņš, tautas deju kolektīvi “Murdiņš” un “Saulīte”, ķīmijas pulciņš.

Savukārt Sējas pamatskolā bērniem tiek piedāvāts vizuālās mākslas, peldēšanas, sporta, skatuves runas, tūrisma, robotikas, jauno satiksmes dalībnieku, jauniešu iniciatīvas un līdzdalības pulciņš, tautas deju kolektīvs “Ozolēni” un vokālais ansamblis “Notiņas”.

Vidzemes jūrmalas Mūzikas un mākslas skolā bērni var apgūt kādu no mūzikas vai vizuāli plastiskās mākslas specialitātēm (klavieres, akordeons, kokle, ģitāra, vijole, flauta, saksofons, eifonijs, klarnete, vokālā mūzika, zīmēšana, gleznošana, veidošana), bet Saulkrastu Sporta un ģimeņu centrā – mākslas vingrošanu un karatē.

Saulkrastu novadā bērniem un jauniešiem ir piejama arī  biedrības “Zvejniekciema Jauniešu ūdens sporta klubs” īstenotā interešu izglītība: burāšanas sporta pamati bērniem un jauniešiem vecumā no septiņiem līdz astoņpadsmit gadiem un airēšanas sporta pamati bērniem un jauniešiem vecumā no septiņiem līdz astoņpadsmit gadiem.

Vecākiem, kuru bērns apmeklē kādu no interešu izglītības nodarbībām, ir būtiski ņemt vērā, ka samaksa par bērna dalību pulciņā ir atkarīga no interešu izglītības programmas īstenotāja. Skolās, bērnu un jauniešu centros tā pamatā tiek nodrošināta bez maksas vai ar nelielu vecāku līdzfinansējumu. Citu juridisku un privātpersonu īstenotās programmas ir par maksu, pamatojoties uz pušu noslēgto līgumu.

“Ja ir maksas interešu izglītība, tad bērna likumiskais pārstāvis maksā pilnu maksu, par kuru apliecinošu dokumentu var iesniegt Valsts ieņēmumu dienestam,” skaidro Saulkrastu novada pašvaldības Komunikācijas un tūrisma nodaļas vadītāja Baiba Stjade.

Ropažos vēlas dažādību

Ropažu novadā interešu izglītības programmu un pulciņu klāsts, kuros bērni un jaunieši var piedalīties, ir ļoti plašs un piedāvājums daudzveidīgs: vokālā un kora dziedāšana, instrumentālā un vokāli instrumentālā mūzika, tautas deja, mūsdienu deja, vizuālā un vizuāli plastiskā māksla, skatuves runa, teātra māksla, folklora, vides interešu izglītība, tehniskā jaunrade, radošās industrijas, sports.

2021.gadā Ropažu novadā pieņemta kārtība, kādā tiek sadalīta valsts piešķirtā mērķdotācija interešu izglītības programmu finansēšanai. 2022./2023. mācību gadā kopumā atbalstītas 43 programmas.

Ropažu novada pašvaldības vispārizglītojošo skolu audzēkņi apmeklē interešu izglītības pulciņu nodarbības savās skolās, un šis pakalpojums vecākiem ir bez maksas, tomēr ne visus pulciņus īsteno izglītības iestādes, un, izvēloties saviem bērniem nodarbības citās programmās, vecākiem ir jārēķinās ar līdzmaksājumu.

Lai gan Ropažos pieejamais interešu izglītības klāsts ir visai apjomīgs, pašvaldībā atzīst, ka tomēr vēlētos redzēt vairāk augstas raudzes profesionāļu dažādās sfērās, kuri nodrošinātu kvalitatīvu interešu izglītību jomās, kas Ropažu novadā nav plaši pārstāvētas.

Jūrmalā interesešu izglītība ir bez maksas

Jūrmalas valstspilsētas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Krieviņa, atbildot uz “Rīgas Apriņķa Avīzes” jautājumiem, pastāstīja, ka šajā mācību gadā Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs darbojas vairāk nekā 250 dažādu interešu izglītības pulciņu visdažādākajās jomās, lai bērniem un jauniešiem būtu iespēja pavadīt brīvo laiku saturīgi un lietderīgi: “Bērniem un jauniešiem ir iespēja izvēlēties nodarbības gan kultūrizglītības jomā – deju, mūziku, mākslu, valodas –, gan sporta nodarbības – individuālos un komandu sporta veidus –, gan arī vides un tehniskās jaunrades virzienā.

Šogad ir plašāka iespēja piedalīties jauniešu radošās iniciatīvas pulciņos, debašu klubos un apgūt jauno uzņēmēju prasmes skolēnu mācību uzņēmumu veidošanas pulciņos.”

Dažādu interešu izglītības pulciņu piedāvājums tiek nodrošināts gan katrā pamata un vispārējās izglītības iestādē, gan Jūrmalas Bērnu un jauniešu interešu centrā, Jūrmalas Mūzikas vidusskolā, Jūrmalas Mākslas skolā, Jūrmalas Sporta skolā un Jūrmalas Futbola skolā.

Interešu izglītība Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā tiek nodrošināta bez maksas.


#SIF_MAF2023
Par publikācijas saturu atbild laikraksta "Rīgas Apriņķa Avīze" redakcija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.