Menu
 

Ziņojums: Katastrofālas klimata pārmaiņu sekas sagaidāms drīzāk, nekā paredzēts

  • Autors:  LETA/AFP

Pat ja cilvēcei izdosies mazināt siltumnīcefekta gāzu izmešu daudzumu, kas izraisa globālo sasilšanu, klimata pārmaiņas jau tuvākajās desmitgadēs fundamentāli mainīs dzīvi uz Zemes, teikts ANO Starpvaldību Klimata pārmaiņu komisijas (IPCC) ziņojuma projektā, kas nonācis aģentūras AFP rīcībā.

Sugu izmiršana, plašāka slimību izplatība, neizturams karstums, ekosistēmu kolapss, pilsētas, ko apdraud jūras ūdens līmeņa celšanās, ir tikai daļa no tām klimata pārmaiņu katastrofālajām sekām, kas kļūs acīmredzamas pirms šodien dzimušie sasniegs 30 gadu vecumu, norāda dokumenta projekta auroti.

Izvēles, kuras šobrīd izdara sabiedrības, noteiks to, vai 21.gadsimta turpmākajā gaitā mūsu suga joprojām plauks, vai arī būs lemta vienkāršai izdzīvošanai, teikts IPCC ziņojuma projektā, ar kuru AFP bijusi ekskluzīva iespēja iepazīties.

Taču bīstamā robežlīnija ir tuvāk, nekā ticis uzskatīts, un desmitgadēm ilgā neapvaldītā CO2 piesārņojuma drūmās sekas īstermiņā ir neizbēgamas.

"Sliktākais, kas vēl tikai gaidāms, mūsu bērnu un mazbērnu dzīves ietekmēs daudz lielākā mērā nekā mūsējās," uzsvērts dokumentā.

4000 lapaspušu biezajā ziņojuma projektā apkopots līdz šim visplašākais klimata pārmaiņu radīto draudu katalogs.

Taču daļa zinātnieku brīdina, ka ziņojuma publicēšana, kā plānots, 2022.gada februārī būs novēlota, jo vēl šogad paredzēti izšķirošie ANO samiti, kas veltīti klimata pārmaiņām, bioloģiskajai dažādībai un pārtikas sistēmām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.