Menu
 

Dzīvokļa īre vecā vai jaunā ēkā: ko izvēlēties? Apriņķis.lv

  • Autors:  “Bonava Latvija”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Saskaņā ar tirgus datiem šobrīd īrētā mājoklī mitinās aptuveni ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju, no kuriem vairāk nekā 52% dzīvo Rīgā un Pierīgā. Tas liecina, ka īres dzīvokļi joprojām ir populāra izvēle samērā lielai sabiedrības daļai, jo īpaši jauniešiem un tiem, kuri vēlas saglabāt brīvību, “nepiesienot” sevi konkrētai dzīvesvietai vai nopietnai hipotēkai. Ņemot vērā dzīvošanas ekonomiju, dzīves vides kvalitāti un citus aspektus, mājokļu attīstītājs “Bonava Latvija” apkopojis dažādas priekšrocības, kas piemīt īres dzīvokļiem vēsturiskajās ēkās un jaunajos projektos.

Energoefektīvās ēkās – mazāki maksājumi par siltumu un citiem pakalpojumiem

Latvijā un it īpaši Rīgā daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku tehniskais stāvoklis un to energoefektivitāte ir viens no sāpīgākajiem jautājumiem jau vismaz dekādi. Un, lai arī dzīvokļu un ēku īpašniekiem jau kādu laiku ir pieejama Ekonomikas ministrijas atbalsta programma energoefektivitātes uzlabošanas pasākumu veikšanai, galvaspilsētā līdz šim šo iespēju izmantojis vien retais. Tas nozīmē, ka joprojām aptuveni 95% pirmskara un padomju laikos būvētajām ēkām energoefektivitāte nesniedzas augstāk par E vai D klasi.

Citādi ir ar jaunajiem projektiem – spēkā esošais normatīvais regulējums paredz, ka visām jaunbūvējamām daudzdzīvokļu ēkām jābūt ar augstāko A energoefektivitātes klasi. Tas savukārt nozīmē, ka arī apkures rēķini jauno projektu mājokļiem salīdzinājumā ar dzīvokļiem nerenovētās pirmskara un padomju laiku ēkās ir vidēji 3–5 reizes mazāki. Ziemas mēnešos šāds ieguvums ir ievērojams. Tāpat jaunajos projektos nereti ir zemāki izdevumi arī par citiem pakalpojumiem, piemēram, ēku apsaimniekošanu.

Vēsturisko namu priekšrocība – neatkārtojams šarms

Sapņo par ģipša rozi pie griestiem, senlaicīgu parketu un podiņkrāsnīm? Tad noteikti lūkojies vēsturisku ēku virzienā! Protams, jaunu mājokļu dizainā ir savas labās lietas – vienkāršība, tīras līnijas, mūsdienīgas krāsas un apdares materiāli. Tomēr tādu šarmu, kāds piemīt vecām ēkām, būs grūti atrast citur. Daļēji vēlamo efektu var panākt ar atbilstošiem interjera akcentiem, tomēr tādi elementi kā ķieģeļu sienas, koka sijas vai čuguna radiatori, visticamāk, arī labāk iederas vecās, nevis jaunās ēkās.

Jaunajiem projektiem nav nepieciešami remontdarbi un uzlabojumi

Īres mājokļa izmaksas parasti ietver ikmēneša maksu par ēkas uzturēšanu. Neatkarīgi no tā, vai ēka ir jaunbūve, vai nav, tās iemītniekiem katru mēnesi jānovirza zināma summa ēkas remonta fondā. Atšķiras tikai summas apmērs, kas jaunajiem projektiem ir niecīgs, jo paredzēts, ka šīm ēkām nekādi būtiski remontdarbi nebūs nepieciešami vēl ilgu laiku. Turpretī vecajām un nerenovētām ēkām, it īpaši tām, par kurām jau panākta vienošanās par remontdarbu un siltināšanas pasākumu veikšanu, minētais ikmēneša maksājums var būt visai ievērojams.

Šarmanti askētiskais skandināvu stils un telpu funkcionalitāte

Latvijā jauno projektu attīstītāji pārsvarā ir skandināvu un Ziemeļeiropas izcelsmes kompānijas ar vērā ņemamu pieredzi dzīvojamo ēku būvniecībā tieši mūsu platuma grādos. Šo uzņēmumu gadiem izkoptais ziemeļnieciskais stils tiek ienests ne tikai ēku arhitektūrā, bet arī dzīvokļu telpu plānojumos un apdarē. Skandināvu stila izjūtu popularizē arī lielākie mēbeļu un interjera priekšmetu tirgotāji, padarot to sabiedrībā ļoti pieprasītu. Tāpēc, ja ir vēlme pēc mājokļa, kas būs šarmanti askētisks, labi saplānots un vienkāršs, taču vienlaikus moderns un vēl laika zoba nenodeldēts, tādu, visdrīzāk, varēs atrast tieši jaunajā projektā.

Labiekārtots iekšpagalms un pieejamas autostāvvietas

Izdangāti un bedraini piebraucamie ceļi un mūžīgā laimes spēle, vai pie mājas būs kāda brīva autostāvvieta? Tā ir ikdiena ļoti lielai daļai pilsētnieku, tajā skaitā tiem, kuri dzīvo īrētā dzīvoklī. Ja ielu infrastruktūras kvalitāte ir nepietiekamas uzturēšanas jautājums, tad autostāvvietu mazais skaits, it īpaši padomju laiku daudzdzīvokļu ēku iekšpagalmos, saistīts ar atšķirīgo normatīvo aktu bāzi un arī vajadzībām, kādas cilvēkiem bija gadus 40 vai 50 atpakaļ. Tajos laikos privātās automašīnas esamība nozīmēja būt priviliģēto statusā uz līdzcilvēku fona, līdz ar to pilnīgi pietika ar tām autostāvvietām, kuras izbūvēja reizē ar pašām ēkām.

Savukārt jaunajos projektos sava individuāla stāvvieta ir teju katram dzīvoklim. Tāpat attīstītāji savos dzīvojamajos kvartālos lielu uzmanību pievērš teritorijas labiekārtojumam, ierīkojot visām vecuma grupām atbilstošas atpūtas un brīvā laika pavadīšanas zonas – bērnu rotaļu laukumus, piknika vietas, āra trenažierus u.tml.

Atrašanās vieta

Ja vēlies dzīvot pilsētas centrā, visticamāk, labāk lūkoties pēc mājokļa vēsturiskā ēkā. Pieejami jaunie projekti biežāk tiek būvēti nedaudz ārpus centra, meklējot līdzsvaru starp pilsētas infrastruktūru un dabas tuvumu. Savas priekšrocības ir arī dzīvei ārpus centra, sevišķi tad, ja blakus atrodas attīstīts sabiedriskā transporta mezgls un centrā var nokļūt ātri un ērti. Piemēram, jaunajos projektos biežāk ir padomāts par bērnu rotaļlaukumu, zonu sporta aktivitātēm vai omulīgu vietu grilēšanai, kur rīkot kopīgas kaimiņu aktivitātes.

Kā vienā no saviem pētījumiem noskaidrojis mājokļu attīstītājs “Bonava Latvija”, kaimiņu savstarpējās attiecības iet roku rokā ar konkrētās mikrolokācijas iedzīvotāju drošības sajūtu – jo draudzīgāk viens pret otru izturamies, jo drošāk jūtamies.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.