Menu
 

Vai mazam bērnam ir nepieciešamas grandiozas dzimšanas dienas svinības?

  • Autors:  Egita Liepiņa, pirmsskolas “CreaKids” filiāles vadītāja
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Daudzi vecāki priecājas par iespēju rīkot saviem bērniem lielas un greznas dzimšanas dienas balles, kas pāraug teju festivālos. Lai gan ballīšu rīkošana var būt aizraujoša, tā var arī radīt izaicinājumus, pārpūli un stresu ne tikai vecākiem, bet arī bērniem. Vai tiešām maziem bērniem ir nepieciešamas grandiozas balles un kādas ir iespējamās alternatīvas, lai izbaudīt bērna svētkus, nesagādājot galvassāpes sev un citiem?

Dzimšanas diena – iespēja jubilāram justies īpašam

Iespējams, uz pasaules notikumu fona viena cilvēka svētki nav nekas nozīmīgs, tomēr būtu vērts šo dienu izcelt un atzīmēt, jo tā ir viņa īpašākā diena, kad justies svarīgam, tikt apmīļotam, iepriecinātam un vienkārši izbaudīt dienu. Bērniem tas ir īpaši svarīgi. Jau pašā svētku rītā var pārsteigt jubilāru ar dziesmu un svētku brokastīm. Tradīcijas un svētku svinēšanas ieradumi veidojas ģimenē, tāpēc neatkarīgi no tā, vai plānotas lielas vai mazas svinības, jāmāca bērnam priecāties par šo dienu un gūt pozitīvas emocijas.

Viesu vidū – bērna vai vecāku draugi?

Ja svinības ierasti tiek organizētas tuvākās ģimenes lokā, arī bērns pieņems par pašsaprotamu, ka svinības ir nelielas. Savukārt, sākot apmeklēt pirmsskolu, piedaloties citu bērnu svinībās un redzot, notiek arī daudz plašākas ballītes, var rasties vēlme pēc lielāka pasākuma. Svarīgi ar bērnu pārrunāt iespējas. Nereti viesu aicināšana var būt ļoti sarežģīta - jau sākotnēji jāsaprot svinību formāts, un jāizvēlas norises vieta, tad būs vieglāk izlemt arī par viesu skaitu.

Jubilāra vecākiem ir jāņem vērā, ka par visiem uzaicinātajiem viesiem ir jāuzņemas atbildība. Ja rocība ļauj, var organizēt vairākus pasākumus – vienu kopā ar ģimeni un radiem, bet otru - ar bērna draugiem. Bērnam noteikti būs vēlme ielūgt pilnīgi visu pirmsskolas grupiņu vai klasi, tāpēc nepieciešams mājās to pārrunāt, lai izvairītos no situācijas, kad bērns ielūdz visus grupiņas biedrus uz ballīti, vecākiem nemaz nezinot. Ja nav plānots aicināt pilnīgi visus bērnus, ielūgumus labāk diskrēti nodot ar vecāku starpniecību, lai nevienu neaizvainotu.

Svinības mājās, parkā vai citviet

Bērniem ļoti patīk plašums un aktivitātes ārpus telpām, kur viņi var justies gana brīvi. Ja iespējams, ieteicams organizēt dārza ballīti ar dažādām spēlēm, ja nav savs dārzs, to var arī darīt kādā publiskajā parkā. No grāmatu plaukta ieteicams paņemt noputējušo grāmatu ar spēļu ieteikumiem - ja bērniem jau laicīgi būs sagatavotas aktivitātes, viņi noteikti vēlēsies iesaistīties. Var doties ekskursijā dabā, pārgājienā mežā, rīkojot dārgumu medības un par katru atrasto lietu piešķirot punktus un mazas dāvaniņas. Šādus pasākumus var organizēt ne tikai vasarā, galvenais – atbilstošs apģērbs.

Gadījumā, ja šādas iespējas tomēr nav, arī mājās var noorganizēt kino vakaru un pidžamu ballīti, izveidojot improvizētas sēdvietas, personalizētas kino biļetes un popkorna turzas. Arī šāds pasākums būs īpašs un atmiņā paliekošs, neprasot lielus līdzekļus. Arī ballīšu un aktivitāšu telpu piedāvājums ir plašs, ja līdzekļi to atļauj, var izmantot arī tās, kā arī profesionālus animatorus, kam piemīt dzirksts un spēja noķert bērna uzmanību. Kā arī, dažās pirmsskolās ir iespēja vienoties, ka neliels svētu pasākums tiek organizēts tā telpās. Ikviens no šiem piedāvājumiem radīs bērnam prieku, galvenais atcerēties, ka tas pasākums ir bērnam, tāpēc iespēju robežās jāņem vērā bērna intereses.

Vai nepieciešams rasols un siļķe kažokā?

Bērnu ballītē nav nepieciešams cienasts pieaugušo gaumē. Bērniem nebūs aktuāls tāds svētku galds, pie kur jāsēž un jāēd rasols, tā vietā labāk koncentrēties uz dažāda veida uzkodām, ko iespējams ātri paņemt, apēst un skriet tālāk spēlēties. Tie varbūt augļu irbulīši, dārzeņu nūjiņas ar mērcīti. Faktiski viss, kas ir vienkāršs un ko bērni pazīst. Svētku cienasta un našķu sagatavošana varbūt arī daļa no aktivitātēm, piemēram, kopīga picas cepšana. Vēl viens aktuāls jautājums ir torte – bērni var būt ļoti izvēlīgi, tāpēc, neatkarīgi no tā, cik svētku torte būs vizuāli iespaidīga, salda vai garšīga, iespējams, tiks apēsta tikai viena karotīte un pārējais paliks uz šķīvja. Tāpēc ir vērts apdomāt, vai ir nepieciešams iztērēt lielus līdzekļus kūkai vai varbūt labāk izvēlēties cake-pop kūciņas, mini virtulīšus vai mazos kēksiņus kūkas.

Dāvanu saņemšanas prieks

Jautājumā par dāvanām vienmēr aicinātu runāt ar jubilāra vecākiem, jo tikai tā būs iespējams noskaidrot bērna intereses un vēlmes. Var gadīties, ka tiek krāta naudiņa kādam lielākam pirkumam, piemēram, divritenim, tad var palīdzēt tikt pie ilgi kārotā pirkuma. Jautājot padomu jubilāra vecākiem, varēs izvairīties no situācijas, kad tiek uzdāvināti trīs vienādi Lego komplekti. Vērtīgs ieguldījums vienmēr ir arī grāmata. Mazs bērns visticamāk nevērtēs, kurš uzdāvinājis vērtīgāko dāvanu, viņiem svarīgākas ir sajūtas un emocijas, tāpēc galvenais, lai dāvana ir no sirds. Klāt var pievienot arī pašizgatavotu kartīti.

Šobrīd dzīvojam laikā, kad apkārt ir daudz interesantu pārsteigumu, un bērnu dzīve nereti ir pārsātināta ar tiem, tāpēc reizēm nespējam ieraudzīt prieku mazajās lietās. Pārspīlējot ar svētku grandiozitāti, ar laiku bērni vēlas arvien lielākus pārsteigumus, bet vecāki šīm ekspektācijām vairs nespēj tikt līdzi. Svarīgi atcerēties, ka ballītes organizēšana ir tikai līdzeklis, lai radītu atmiņas un emocijas, bet tas jādara ar mēru un prieku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.