Menu
 

Etiķete, kvalitāte vai cena – kas nosaka patērētāju izvēli, iegādājoties alu

  • Autors:  Ieva Anita Rieksta, “Mežpils alus” zīmola vadītāja
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pēdējo gadu laikā alus tirgū Latvijā ir būtiski mainījies – patērēji kļūst aizvien zinošāki un tiecas pēc augstākas kvalitātes, kas attiecīgi ietekmē arī ražotājus. Vienlaikus tas nozīmē, ka arī jaunajiem zīmoliem ir visas iespējas iekarot savu vietu tirgū. “Mežpils alus” un pētījumu centra “Norstat” veiktā aptauja liecina, ka 76% patērētāju izvēli nosaka alus aromāts un garša, bet 20% draugu un paziņu rekomendācijas. Kādi vēl aspekti ietekmē mūsu izvēli?

Zemāks alkohola saturs vai bezalkoholiskais alus

Ar gandarījumu jāsaka, ka viens no svarīgākajiem kritērijiem ir kvalitāte. Arī gadījumos, kad patērētāji ir ļoti lojāli kādam zīmolam, ja krasi mainās tā kvalitāte, patērētāji to uzreiz jūt un reaģē. Pārdošanas tendences liecina, ka līdz ar prasībām pret kvalitāti, pieaug arī izpratne par to, ka alu ne vienmēr jābūt stipram. Alus baudītāji aizvien biežāk izvēlas arī miestiņu ar zemu alkohola saturu vai pat bezalkoholisko alu.

“Mazāk ir vairāk” pieeja

Mainās arī patērētāju attieksme pret etiķetēm un iepakojumiem kopumā. Krāsainās, spilgtās un izteikti spīdīgās etiķetes un iepakojumi pakāpeniski paliek pagātnē – ražotāji izvēlas aizvien vienkāršākus, dabai draudzīgākus materiālus, kas ietekmē arī izskatu. Etiķetes kļūst askētiskākas, produktu nosaukumi – vienkāršāki. Šobrīd, kad dzīvojam informācijas un reklāmas pārbagātībā, pieeja “mazāk ir vairāk” kļūst aizvien populārāka.

Iepakojuma ietekmi uz vidi

Iepakojuma veids nosaka izvēli arī raugoties no ilgtspējas viedokļa – patērēji biežāk izvērtē, vai un cik ātri attiecīgais iepakojums, piemēram, skārdene vai pudele sadalītos, nonākot dabā, vai to ir iespējams pārstrādāt u.tml. Šeit jāpiezīmē, ka plastmasas pudeļu sadalīšanās var ilgt līdz 500 gadiem, stikla pudeles sadalīšanās var ilgt 4 000 gadus, bet skārdenes sadalās 200 – 500 gadu periodā. Iepakojums nosaka izvēli arī raugoties no praktiskā viedokļa – ja alu plānots ņemt līdzi pārgājienā, laivu braucienā vai cita veida pasākuma pie dabas, kur miestiņu nāksies nest pašiem, priekšroka visticamāk tiks dota vieglākai tarai, turklāt, neplīstošai. Ja alus tiks baudīts mājās pie TV vai ballītē ar draugiem, svaram vairs nav tik liela nozīme un izvēle var tikt izdarīta par labu pudelei.

Priekšroka pašmāju zīmoliem

Lai gan patērētāji ir aizvien atvērtāki pret jaunām un neparastām garšām, izdarot pirkumu, vairums tomēr konsekventi paliek ierastās kategorijas ietvaros, piemēram, ja pircējs dod priekšroku lager tipa alum, arī izvēloties kaut ko jaunu, visticamāk raudzīsies šīs kategorijas ietvaros. Latvijā ir pieejama ļoti plaša alus izvēle – pašmāju zīmoli ražo teju visas iespējamās kategorijas, sākot no t.s. ekonomiskā segmenta līdz pat īpašiem craft aliem. Papildus tam veikalu plauktos pieejami arī dažādi ārvalstu zīmoli. Jāpiezīmē, ka alus baudīšanas jomā esam izteikti patrioti – jau pieminētā aptauja liecina, ka krietni vairāk nekā puse (63%) respondentu atzīst, ka dod priekšroku pašmāju alus zīmoliem un tikai 5% izvēlas ārvalstīs darītu alu.

Lūkojas tālāk par produktu

Vēl kāda būtiska alus tirgus tendence – patērēji aizvien biežāk lūkojas tālāk par produktu, pievēršot uzmanību arī zīmola vērtībām – kā alus ražotājs darbojas, vai un kā rūpējas par vidi, kāda ir attieksme pret klientiem un darbiniekiem, cik atbildīgs ir uzņēmums u.tml. Patērētājiem ir svarīgi, lai zīmola vērtības rezonē ar viņu personīgajām vērtībām. Ja vērtības sakrīt, tas pozitīvi ietekmē patērētāju lojalitāti un viņi, visticamāk, paliks uzticīgi zīmolam arī tad, ja mainīsies cena.

Draugu un paziņu ieteikumu nozīme

Alus baudītāji Latvijā ir ļoti izglītoti – lielākoties, seko līdzi jaunākajām tendencēm ne tikai pašmāju tirgū, bet pasaulē kopumā, ir informēti par jaunumiem un prot novērtēt kvalitāti. Papildus tam jāņem vērā, ka alus tomēr ir apdomāts pirkums – dodoties uz veikalu, patērētājs visbiežāk zina, vai šajā reizē iegādāsies alu vai nē, jautājums paliek tikai – kādu tieši? Alus pasaulē nozīmīga loma ir arī draugu un paziņu ieteikumiem, ko apliecina arī pētījuma dati. Ietekmi rada arī sociālie tīkli – atsauksmes, informācijas apmaiņa dažādos forumos un grupās. Reklāma “no mutes mutē” darbojas joprojām, tikai tagad tā pārcēlusies uz digitālo vidi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.