Menu
 

"Rīgas metropoles" pašvaldības nepiekrīt idejai pedagogu darba samaksas palielināšanu pārlikt uz pašvaldību pleciem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - rigasmetropole.lv Ilustrācija - rigasmetropole.lv

Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienības “Rīgas metropole” pašvaldības pauž satraukumu par Izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces 15.septembra ierosinājumu – pedagogu darba samaksas palielināšanai finansējumu 12 miljonu apmērā smelties no pašvaldību budžeta līdzekļiem.

“Drīz vien ne tikai skolotājiem, bet arī pašvaldībām būs jāstreiko. Tādi Robina Huda sirojumi pa pašvaldību budžetiem vēl nav pieredzēti. Laikā, kad pašvaldības mēģina sadiegt pēdējo kapeiku skolu un dārziņu apkurei, un bērnu pusdienām, ministri brīvi sadala iedzīvotāju nodokļus, kuri paredzēti pašvaldības funkcijām,” bildis “Rīgas metropoles” līdzpriekšsēdētājs, Rīgas plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs un Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks.

Gan administratīvi teritoriālās reformas ietekme, gan Covid-19 pandēmijas ietekme, gan iepriekš nepieredzētu strauju energoresursu cenu kāpuma rezultātā negatīvā sociālekonomiskā ietekme jau tā ir pamatīgi iedragājusi pašvaldību budžetus un to dzīvotspēju, tādēļ šāds nepārdomāts un ar pašvaldībām nesaskaņots risinājums nav panesama nasta nevienai pašvaldībai, turklāt ierobežo pašvaldību spēju pildīt savas funkcijas un pienākumus vēl vairāk.

“Aprēķini par Administratīvi teritoriālās reformas pozitīvo ietekmi uz pašvaldību budžetiem ir izrādījušies maldīgi – “ietaupītas naudas” vietā pašvaldībām reformas rezultātā ir radušies papildus izdevumi. Ir samazināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa pašvaldībai paliekošā daļa par 5 % un tas būtiski ir ierobežojis pašvaldību iespēju sniegt labākus, kvalitatīvākus un pieejamākus pakalpojumus iedzīvotājiem. Papildus tam nesabalansētā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēma jau tā ir mazinājusi pašvaldību pakalpojumu pieejamību. Valstij teorētiski un praktiski ir iespēja budžeta deficīta finansēšanai naudu aizņemties finanšu tirgos, bet pašvaldībām šādas iespējas praktiski nav,” paziņojumā norāda Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība.

Iepriekš sašutumu par izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces publiskajā telpā izplatīto informāciju par pedagogu atalgojuma palielināšanai nepieciešamo līdzekļu rašanu pašvaldību budžetā 12 miljonu eiro apmērā pauda arī Latvijas Pašvaldību savienība:

“Tas ir noticis, nesarunājoties un nekonsultējoties ar pašvaldībām un bez jebkādiem aprēķiniem. Turklāt tas notiek laikā, kad nav zināms, kur rast finansējumu milzīgajam energoresursu sadārdzinājumam, lai nodrošinātu  izglītības iestāžu, veselības un sociālās aprūpes iestāžu apkuri.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.